Депресія у чоловіків і жінок, чим вона відрізняється

Депресія - це розлад настрою, який протягом тривалого періоду часу викликає почуття смутку, гніву або розчарування.

Ознаки депресії включають:

  • Почуття смутку або порожнечі.
  • Втрата інтересу до улюблених занять.
  • Проблеми з концентрацією.
  • Переїдання або повне небажання їсти.
  • Нездатність спати або навпаки, занадто багато.
  • Почуття сильної втоми.
  • Почуття безнадії, дратівливості, занепокоєння, тзлості або провини.
  • Головні болі, судоми або проблеми з травленням.
  • Думки про смерть або самогубство.

Що викликає депресію?

Депресія може бути викликана декількома факторами або поєднанням факторів.

  • Гени. Якщо у вас є сімейна історія депресії, ваш ризик вище.
  • Хімічний склад мозку – хоча ви цього не бачите, хімічний склад мозку, який варіюється у кожного з нас, впливає на ймовірність депресії.
  • Стрес. Такі травми, як втрата коханої людини або труднощі у відносинах, можуть привести до депресії.

Чи є різниця між депресією у чоловіків і жінок?

І чоловіки, і жінки можуть страждати від депресії, але депресія може проявлятися по-різному у чоловіків і жінок.

Є різниця в тому, як чоловіки реагують на депресію, і як ті, хто піклується про чоловіків з емоційними проблемами, можуть їх підтримати.

Чоловіки рідше впадають в депресію, ніж жінки. Близько 5 відсотків чоловіків в порівнянні з 8 відсотками жінок в минулому році мали хоча б один серйозний депресивний епізод. Однак чоловіки рідше скаржаться на депресію або звертаються за лікуванням від депресії.

Жінки часто засвоюють депресію. Вони зосереджені на емоційних симптомах, таких як почуття нікчемності або самозвинувачення.

Чоловіки звертають увагу на зовнішні або фізичні симптоми депресії. Зазвичай вони не говорять, що їм сумно, або явно не хочуть плакати. Замість цього вони можуть відчувати відчуття оніміння або скаржитися на стрес, втрату енергії або безсоння. Зазвичай вони стають дратівливими і висловлюють гнів.

Жінки схильні розглядати депресію як сигнал про те, що їм потрібна допомога.

Не всі чоловіки усвідомлюють свої почуття. Зазвичай чоловіків змушують не говорити про емоційні проблеми. В результаті такої культурної обумовленості чоловіки схильні розглядати депресію як ознаку слабкості, невдач або покірності поразки. Багато чоловіків вважають, що вони повинні контролювати свої емоції і вирішувати проблеми самостійно. Відчуття слабості може погіршити депресію у чоловіків. Відчуття поразки може підштовхнути чоловіків до ізоляції.

Сімейні проблеми

Сімейні проблеми можуть викликати депресію у чоловіків і жінок. У жінок на першому місці часто бувають проблеми в шлюбі. У чоловіків спочатку настає депресія, а потім виникають проблеми в шлюбі.

Звичайна реакція чоловіків на депресію – відштовхнути оточуючих. Це може привести до того, що партнер відчує себе самотнім і безпорадним.

Депресія у жінок
Депресія у жінок

Як ми можемо допомогти?

Ми повинні дати зрозуміти тим, хто страждає депресією, що вони не винні – і вони не самотні. Серед тих, кому поставлений діагноз депресія, – Леді Гага, Дуейн «Скеля» Джонсон, Дж. К. Роулінг і інші знаменитості.

Бути позитивним. Депресія у чоловіків часто відображає втрату самооцінки. Ми виявили, що чоловіки можуть захищатися від теми депресії, тому ми рекомендуємо уникати навіть використання слова «депресія». Замість цього обговоріть симптоми, які він може відчувати. Він може відчувати занепокоєння, безсоння або занепад сил. Використовуйте ці питання як засіб для постійного розмови.

Поясніть чоловікові або жінці, що депресія – це хвороба, яка піддається лікуванню. Комбінація терапії та ліків часто виявляється ефективним лікуванням. Те, що ми називаємо когнітивної психотерапією, особливо допомагає запобігти рецидив депресії. Це лікування спрямоване на переосмислення негативного мислення і очікувань.

Депресія у чоловіків
Депресія у чоловіків

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини