Чистотіл – бур’ян, отрута чи панацея? За що наші бабусі так любили цю рослину: основні переваги та небезпека

Б'ємось об заклад, що чи не кожен хоча б раз чув від своєї бабусі, що чистотіл здатен подолати всі хвороби. Розбираємось, чи це дійсно так – які є плюси та мінуси у цієї рослини

Ми з дитинства знаємо, що поняття “чистотіл” та “чисте тіло” міцно пов’язані між собою. Деякі з нас чули від бабусь або від прабабусь про цілющі властивості цієї трави. Але чи так однозначно спробуємо розібратися в цій статті. Як і в більшості цілющих рослин, у чистотелі містяться речовини, які є корисними та отруйними одночасно. Саме тому потрібно бути особливо уважними.

Плюси та мінуси чистотілу

Раніше за допомогою соку чистотілу люди лікували бородавки та родимки. У цілющу властивість рослини вірили, адже вона і дійсно допомагала зняти неприємні симптоми. Річ у тім, що у складі цієї трави міститься неймовірно велика кількість корисних речовин – вітаміни С і А, лимонна, яблучна та бурштинова кислоти, ефірні олії, фітонциди, які є природними антибіотиками, та отруйні алкалоіди.

Експерти у сфері рослин розповіли про користь та небезпеку чистотілу
Експерти у сфері рослин розповіли про користь та небезпеку чистотілу

Всі перераховані корисні речовини у великій кількості містяться в коренях, стеблах, листі та квітах цієї рослини. Весь секрет чистотілу в його рідині, яка і відрізняє рослину-бур’ян від інших трав, схожих на неї візуально. Вважалося, що ця рослина має цілу низку корисних властивостей: від анестетика до допомоги у загоєнні ран. Втім, головна небезпека полягає в тому, що, використовуючи сік чистотілу, ви можете неправильно вирахувати пропорції та викликати серйозну алергічну реакцію.

Чи варто користуватись чистотілом для народної медицини
Чи варто користуватись чистотілом для народної медицини

Сьогодні в аптеках ви можете знайти безліч доступних ліків і засобів, які допоможуть вирішити ваші проблеми. Всі питання, які раніше вирішував чистотіл, тепер можливо розв’язати безпечнішим способом. А що стосується рослини, то у сучасних реаліях на городі вона є звичайним бур’яном, який заважає вирощувати корисніші культури.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини