Опале листя в саду більше не згрібаю і не викидаю: ось чому. Свекруха не дарма підказала так робити

Експерти наголошують на важливості та користі для природи збереження опалого листя. Замість того, щоб згрібати і викидати його, краще залишити листя на своїй ділянці або газоні.

Переваги

Це має низку переваг для навколишнього середовища та дикої природи.

Не всі знають, що шар опалого листя служить важливим середовищем для багатьох видів рослин і тварин. За словами Девіда Мізежевського – представника Національної федерації дикої природи, це місце, де істоти шукають їжу та укриття, і навіть завершують свій життєвий цикл. Й це має велике значення для біорізноманіття та екосистеми в цілому.

Опале листя має велике значення для екосистеми
Опале листя має велике значення для екосистеми

Але особливо важливим є збереження листя під час холодної зими. До речі, такі види запилювачів, як бджоли, метелики та міль, знаходять в опалому листі необхідне середовище для виживання. Як ви розумієте, це, своєю чергою, в сезон сприяє поліпшенню запилення рослин та збереженню різноманіття флори.

Товстий шар опалого листя також стає притулком для амфібій та дрібних ссавців, таких як бурундуки. Це допомагає їм вижити під час зими.

Таким чином, опале листя на вашій ділянці підтримує біорізноманіття та сприяє збереженню балансу в екосистемі. Враховуючи це, важливо розглянути можливість залишити листя на місці та навіть активно сприяти цьому процесу.

Але…

Якщо після настання весни ви все-таки вирішили прибрати торішнє листя, то не спалюйте його, а використовуйте, наприклад, для приготування органічного добрива.

Пріле листя також можна використовувати як мульчу, розподіляючи його шар на грядках і навколо рослин. Воно допоможе утримувати вологу, пригнічувати ріст бур’янів і покращувати ґрунт. Також можна використовувати листя разом з рештою органічних матеріалів для створення поживного компосту.

Популярне

Подібні новини