Коли викопувати моркву у 2024 році: оптимальні терміни збору врожаю в залежності від регіону і посіву

Коли копати моркву, щоби довго зберігалася: правила своєчасного збору, запорука тривалого зберігання. Як не поспішити та не запізнитися, щоб морква не переросла: терміни, ознаки дозрівання.

Чим загрожує передчасний збір та запізнілий. Раннє збирання моркви загрожує в’яненням незрілих коренеплодів, втратою соковитості, скороченням терміну лежкості. Пізня – розтріскуванням, “одеревінням”, росту волосоподібних корінців, підмерзанням та загниванням. А ще, у вересневі сонячні дні морква додає у вазі 3-4 г щодня. І навіть у жовтні у теплих регіонах! Тому і намагаються викопувати коренеплоди пізніше: і виростуть, і визріють.

Коли копати моркву?

Якщо коротко: коли вона визріла згідно заявленому терміну дозрівання конкретного сорту, доки не почала розтріскуватися, доки її не підмочили дощі, при певних температурах, і доки вона не підмерзла. Про терміни вегетації. Все просто до банальності, все залежить від сорту – раннього терміну дозрівання (від 80 до 95 днів), середнього (80-110 днів), пізнього (понад 110 днів). Сорти раннього дозрівання прибирають із поправкою на регіон орієнтовно в липні-початку серпня, середнього – у серпні, пізні, які і вирощують частіше для зберігання (і середньопізні) – у вересні і до жовтня.

Про температуру

Саме при знижених t, при +7…8 йде інтенсивне накопичення поживних речовин, відтік їх від розетки листя до коренеплоду. Припиняється вегетація при +4…5. Пізні сорти (але не всі) можуть переносити короткочасний заморозок у ґрунту, і навіть перший осінній сніжок. Ключове – заморозок короткочасний: коренеплоди можуть промерзнути (підмерзають його верхівки), і зберігатися довго не будуть: уражаються гнилями, в’януть, втрачають смакові якості. Загалом короткочасне зниження вночі до 0…-2 моркві не перешкода, навіть на користь – так прийнято вважати. Тому часто і відкладають збирання до настання холодів. Щоб морква надто не підмерзала, не поникле бадилля пригинають, “притоптують”. Але краще все ж діяти згідно з рекомендаціями.

Експерти розповіли, коли викопувати моркву у 2024 році
Експерти розповіли, коли викопувати моркву у 2024 році

Про дощі

Найважливіше – вберегти моркву від тривалих опадів, від злив. І викопувати коренеплоди проблематично, і висушувати. Ті, що вбрали вологу, зберігатимуться вони швидше за все з проблемами – з підгниттям. Про коріння. Важливо, щоб морква не відрощувала тонкі коріння, не починала розтріскуватися, не грубіла – це все ознаки того, що, на жаль, переріс наш урожай. Тому, починаючи з першої декади вересня, роблять пробні підкопи кожні 5-7 днів – з поправкою на сорт і на регіон.

Популярне

Подібні новини