Правильність розвитку помідорів можна визначити легко: ці 5 ознак вказують на проблеми. Куди дивитися?

Чи знаєте ви, що помідори можуть з вами спілкуватися? Так, так, це чиста правда, адже кущі вміють подавати особливі сигнали про те, чи комфортно їм на вашій грядці.

Помідори — дійсно унікальні рослини, здатні показувати своїм власникам наскільки їм комфортно чи ні на їхніх угіддях. Які ж ознаки можуть продемонструвати ці волелюбні томати? Давайте розглянемо ТОП-5 основних видимих особливостей цієї городини, яка просто кричить про те, що ви упускаєте важливі кроки у догляді за нею.

Не дозрівають плоди на нижніх гілочках

Експерти розповіли, чим підживити помідори на городі
Експерти назвали 5 ознак неправильного догляду за томатами

Якщо ви бачите, що внизу на кущах є багато гарних зав’язей плодів, які відмовляються червоніти, це означає лише одне: ви не видалили годувальне листя. Просто зріжте листячко під гілочками, які не стигнуть і після прорідження побачите результат.

Листя скручується

Так томати намагаються показати, що їхня коренева система потопає у волозі. Так часто буває після затяжних злив. Аби цього уникнути, зробіть навіс над кущами та суворо контролюйте внесення води.

Стиглі томати тріскаються

А ось тут — навпаки: тріщини на плодах є ознакою нестачі води, а також неправильно підібране підживлення.

Білі плями на листі

Знебарвлення зеленої частини куща може свідчити лише про одне: ви обпекли листя. Це могло статися під час внесення хімічних добрив або поливу зі шланга у спекотну пору дня. Видаліть все пошкоджене листя та намагайтеся вносити підживлення або рідину виключно під корінь на відстані 5-7 сантиметрів від стебла.

Сірі пухнасті плями на плодах

Садівники назвали популярні помилки у догляді за томатами
Експерти назвали 5 ознак неправильного догляду за томатами

Тут і до ворожки не треба ходити: перед вами грибкова інфекція, ймовірно сіра гниль. Необхідно в такому випадку слід негайно видалити уражені плоди та обробити кущі розчином на основі мідного купоросу.

Популярне

Подібні новини