Як врятувати пір’я цибулі, що сохне і опадає: причини та дієві методи. Зелений овоч матиме ідеальний вигляд

Іноді можна помітити, що цибуля на грядках починає в'янути, пір'я сохне і опадає. Перше, що спадає на думку - необхідно полити овоч. Якщо і це не допомогло.

Чи можна у такій ситуації врятувати врожай? Можна, якщо швидко виявити причину та усунути її. Розглянемо найпоширеніші обставини, через які зелений овоч сохне та втрачає свій товарний вигляд.

Поганий полив

У період вегетації, коли починається активне зростання надземної зеленої маси, всі рослини особливо потребують вологи. Цибуля не виняток, йому потрібно багато води. Стандартно поливають двічі на тиждень за відсутності природних опадів. Потрібно відро води на 1 кв. м. Увага! За 10 днів до дозрівання цибулин полив повністю припиняють, це дозволить овочеві зберегти чудові смакові якості, а при зберіганні вбереже від гнилі.

Нестача азоту

Якщо цибуля погано розвивається і жовтіє, ще не сформувавшись повністю, то їй не вистачає головного елемента росту – азоту. Для виправлення ситуації є кілька варіантів. Підгодувати рослину мінеральним добривом – сечовиною. Для цього 15 г препарату розводять у відрі води та поливають грядки.

Прихильники органіки можуть скористатися настоянкою коров’яку або курячого посліду. На відро води потрібно 1 кг добрива. Послід чудово замінить трав’яний настій. Свіжу скошену траву без насіння дрібно ріжуть і заливають теплою водою з розрахунку 2:1, настоюють тиждень, потім проціджують, розбавляють водою 1:5 і поливають цибулю.

Напад шкідників

Ще однією ймовірною причиною пожовтіння цибулі може бути атака на рослину шкідників. Найчастіше проблеми приносить муха, а точніше її личинки. У середині травня комаха відкладає на цибулеве пір’я і землю поруч із цибулинами яйця. Через пару тижнів, личинки, що вилупилися, починають рости, харчуючись підніжним кормом, вони дуже ненажерливі і можуть знищити всю цибулину цілком за короткий проміжок часу.

Огляньте стебло та листя цибулі на грядці, знаходження на них маленьких білих черв’ячків підтвердить версію про напад мухи цибулі. Посипайте густо грядки та рослини тютюновим пилом або деревною золою. Можна змішати матеріали та додати до них чорний перець у рівних пропорціях.

Нашатирний спирт. Розчином із відра води, 3 ст. л. нашатирного спирту і щіпки марганцівки поливають при необхідності цибульні посадки. Обов’язково перед цим потрібно зволожити ґрунт.

Увага! З обробкою ділянки від мухи цибулі потрібно поспішити. Наприкінці червня личинки заляльковуються, а потім стають мухами і відразу знову відкладають яйця. За літній сезон може народитись кілька поколінь шкідника, що загрожує повним знищенням урожаю.

Порада експертів: як врятувати пір'я цибулі, що сохне і опадає
Порада експертів: як врятувати пір’я цибулі, що сохне і опадає

Хвороби

Причиною пожовтіння цибулі можуть бути грибкові захворювання. Фузаріоз (гниль денця) – найнебезпечніше грибкове захворювання цибулі. Уражена рослина жовтіє, починаючи з кінчиків пір’я, цибулина стає водянистою з білим гниючим донцем. Такий овоч не придатний для споживання. Висмикніть цибулину і уважно огляньте її, звертаючи особливу увагу на донце.

Популярне

Подібні новини