Сіра гниль на полуниці – не вирок: щоб ягоди були, як з картинки, роблю ці прості дії з газети “Садовод”

Сіра гниль — це грибкове захворювання, яке може знищити до 80% врожаю полуниці садової. Рослини найбільше піддаються цій хворобі під час цвітіння і дозрівання плодів.

Грибок вражає всі частини рослини, але особливо зрілі ягоди. Зимує грибок на ураженому листі та ягодах у ґрунті. Навесні суперечки дозрівають і заражають полуницю.

На ягодах спочатку з’являються окремі швидкорослі розм’якшені цятки світло-коричневого кольору. Потім уражена ягода швидко покривається густим павутинним сірим нальотом. Спочатку ягода залишається сирою, але згодом перетворюється на суху сіру грудочку. Листя рослини покриваються великими розпливчастими плямами бурого або темно-сірого кольору, а плодоніжки і зав’язі засихають.

Висока вологість, загущеність посадок і засміченість бур’янами сприяють розвитку хвороби. Особливо небезпечна для полуниці сира та холодна погода, яка знижує опірність рослин до захворювання. Більше уражаються сорти, у яких квітконос розташований низько біля землі.

Експерти назвали способи профілактики сірої гнилі на полуниці
Експерти назвали способи профілактики сірої гнилі на полуниці

Для боротьби із захворюванням потрібно знищувати всі хворі рослини, своєчасно прибирати ягоди, дотримуватися сівозміни і не допускати зростання бур’янів. Садити полуницю треба на відкритих, добре освітлених і провітрюваних місцях, не висаджувати рослини занадто щільно. Полуниця не любить загущення посадок, тому обов’язково проводьте проріджування зайво загущених рядів. Коли плоди дозрівають, мульчуйте ґрунт.

Як мульчу можна використовувати попередньо подрібнену солому або хвою сосни, яка має фітонцидні властивості. Стиглі ягоди треба збирати вчасно, уражені сірою гниллю обов’язково збирати в окремий кошик та знищувати.

Марганцеві обробки підвищують стійкість полуниці до захворювання. Використовуйте розчин марганцевокислого калію з розрахунку 2 грами на 10 літрів води. При весняному відростанні зеленої маси обробіть кущі, намагаючись потрапити на нижню сторону листя. Марганцівка, так само як і мідний купорос, знезаражує землю, відлякує довгоносика і є хорошим підживленням. Вона сприяє збільшенню кількості квітконосів та квіток, стримує розвиток сірої гнилі.

До початку періоду вегетації обприскуйте полуницю 3% розчином бордоської рідини. Бордоська суміш (розчин мідного купоросу у вапняному молоці) використовується як фунгіцид для боротьби з грибними захворюваннями овочевих та садових культур. Обробка цим складом буде відмінним профілактичним засобом.

Щоб сіра гнилизна не з’явилася на полуничних плантаціях, слід проводити ряд профілактичних заходів. Волога повинна надходити до рослин у помірних кількостях, тому поливати ягідники необхідно з урахуванням опадів. При появі перших ознак сірої гнилі негайно починайте боротьбу з нею.

Дотримуйтеся заходів профілактики при посадці полуниці та догляду за нею, обробляйте землю і коріння рослин перед посадкою та вже посаджені рослини. Обов’язково дотримуйтеся сівозміни, частіше переносіть полуничні грядки на інше місце, випалюйте бур’яни, які також схильні до суничних шкідників, годують їх і сприяють розмноженню.

Якщо ви не встежили і хвороба вже виявилася, впоратися з нею буде набагато складніше, ніж провести профілактичні заходи. Можна втратити весь урожай.

Популярне

Подібні новини