Насипаю прямо під кущ і ягода виростає розміром з черешню: найліпше добриво для смородини, яке я тестувала

Хто ж з нас, дачників, не мріє про великий та смачний урожай смородини! Виявляється, весь секрет у підживці. Розповідаємо, чим же ж підгодовувати кущі.

Смородина завжди була своєрідною екзотикою для нашого столу. Хоча вирощувати її почали ще у далекому-далекому ХІ сторіччі, ця ягідка була доступна тоді лише заможним українцям. Зараз купити та вкорінити кущ цієї садовини зовсім не складно. Непросто виростити щедрий врожай.

Втім, своєчасне підживлення допоможе у цьому.

На форумах дачники радять зробити поживну суміш, до якої входить зола, кісткове борошно та перепрілий гній. Така підживка не лише стимулює зростання великих ягід, але й забезпечує рослини всіма необхідними елементами для здорового розвитку.

У серпні 2024 року підживіть смородину і аґрус цими 3 варіантами добрив
Садівник назвав родюче добриво для смородини: працює з 1 разу

Відомо, що попіл – це джерело калію, який відповідає за утворення великих ягід. Збирайте золу після спалювання деревини, переважно листяних порід. Для одного куща смородини достатньо 1-2 склянок золи. Кісткове борошно або фосфоазотина — природне джерело фосфору і кальцію, необхідних для розвитку кореневої системи.

Для приготування добрива змішайте 100-150 г кісткового борошна з золою. Беремо все у рівних пропорціях. Ну а гній забезпечує рослину азотом, який потрібен для загального росту і здоров’я куща. Однак зауважимо: використовуйте лише перепрілий гній, щоб уникнути опіків коріння. Додайте його до суміші у кількості 2-3 кг на один кущ.

Городники розповіли, чим підживити смородину в серпні
Садівник назвав родюче добриво для смородини: працює з 1 разу

Тепер поєднайте золу, кісткове борошно і перепрілий гній у співвідношенні 1:1:3. Добре перемішайте і залиште на декілька днів, щоб компоненти вступили в реакцію та утворили єдину живильну масу.

На початку весни або восени, коли кущі смородини починають активно розвиватися, рівномірно розсипте під кущем 2-3 лопати цієї суміші. Якщо хочете підтримати кущі в період родіння, додайте ще 1-2 лопатки добрива в червні. Після внесення добрива добре полийте кущі водою.

Популярне

Подібні новини