62-річний кум-агроном по секрету розповів, як правильно доглядати за кущами смородини в серпні 2024 року

Чорну смородину зазвичай прийнято вважати невибагливою рослиною. Тому, завдяки такій популярній думці, переважна більшість городників не забезпечує їй відповідного догляду.

У результаті неправильного догляду за смородиною ягоди з роками стають меншими, а кущики набагато частіше піддаються хворобам та не забезпечують активного приросту. Саме тому для того, щоб уникнути цих проблем, потрібно забезпечити належний догляд за рослиною.

Правильний догляд за кущами смородини після збирання врожаю в серпні потребує особливої уваги, адже від цього залежить майбутній урожай. Щоб збільшити кількість ягід, слід дотримуватися певних правил догляду як навесні, так і восени. Зазвичай смородинові кущі плодоносять протягом 14-15 років, але, щоб запобігти зменшенню врожайності, необхідно проводити омолодження насаджень. Кінець літа і початок осені – ідеальний час для вкорінення саджанців та пагонів.

Основні дії по догляду за смородиною включають обрізку гілок, обробку прикореневої зони, внесення підживлень і полив. Відтак, після збирання врожаю кущі смородини обробляють спеціальними засобами, щоб знищити таких шкідників, як трипси, білокрилки, щитівки, попелиці, павутинний кліщ, яблунева плодожерка та багато інших комах. Для проведення обробки смородини в серпні можна використовувати 1% бордоську рідину або 0,3% розчин хлорокису міді. Повторну обробку з ціллю профілактики здійснюють приблизно через 2 тижні.

За кущиками смородини в серпні завжди доглядаю за цією перевіреною схемою
За кущиками смородини в серпні завжди доглядаю за цією перевіреною схемою

Для підгодівлі смородини після завершення збору ягід рекомендують використовувати суміш хлористого калію (30 грамів) та суперфосфату (100 грамів). Прикореневу зону радять покрити сумішшю торфу (10 л) та деревної золи (0,5 л), ретельно перемішавши їх перед внесенням.

Гній в якості добрива для чорної смородини, застосовують після приходу похолодання до +10 ℃. За осінь і зиму гній стане доступним для рослин, та коренева система зможе отримати абсолютно всі потрібні корисні речовини.

Підгодівля смородини в серпні також може включати рідкі добрива, наприклад, настій кропиви або пташиного посліду. Важливо пам’ятати, що азотні добрива в серпні не рекомендуються, тому що це може викликати активний ріст молодих пагонів і знизити зимостійкість кущів.

Популярне

Подібні новини