Чому листя волоського горіха не можна спалювати: робила так роками, а тепер шкодую – до чого це призвело

Волоський горіх – цінна горіхоплідна культура, широко поширена на дачних ділянках. Дізнайтеся, як не можна утилізовувати листя волоського горіха.

Багато дачників навіть не підозрюють, що листя волоського горіха категорично не можна спалювати, а варто використовувати його з великою обережністю. Розповідаємо далі в матеріалі, чому це так важливо.

Властивості листя волоського горіха

Листя волоського горіха містить у своєму складі речовини, які надають сильний токсичний вплив на велику кількість рослин. Основним з них є юглон – органічна сполука, що володіє алелопатичними властивостями.

Юглон здатний виділятися з листя, коріння і навколоплідників (перикарп) горіха та проникати в ґрунт, пригнічуючи ріст і розвиток інших рослин, що ростуть поруч. Така особливість дає можливість горіхам успішно змагатися за ресурси з іншими рослинами.

Чому не можна спалювати листя горіха

Коли листя волоського горіха спалюють, юглон та інші токсичні речовини вивільняються в повітря, створюючи серйозні проблеми для навколишніх рослин та людей.

По-перше, дим від спалювання листя містить високу концентрацію юглону та інших отруйних речовин, які можуть завдати шкоди рослинам, що знаходяться поблизу. Навіть одноразове потрапляння такого диму може призвести до їхньої загибелі.

Експерти кажуть, і я погоджуюся: як не можна утилізувати листя волоського горіха – ніяких сірників
Експерти кажуть, і я погоджуюся: як не можна утилізувати листя волоського горіха – ніяких сірників

По-друге, токсичні сполуки, що містяться в димі, здатні поглинатися листям та корінням інших рослин, уповільнюючи їх зростання, викликаючи пожовтіння, скручування і навіть усихання.

По-третє, вдихання отруйного диму також є небезпечним для людей і тварин. Він може спричинити подразнення дихальних шляхів, головний біль, нудоту та інші негативні наслідки.

Альтернативи спалюванню листя горіха

Замість того, щоб спалювати листя, є набагато ефективніші та безпечніші способи їх утилізації. Наприклад, компостування – листя волоського горіха можна використовувати для приготування компосту, який потім вноситься під інші культури як органічне добриво.

Наступний спосіб – мульчування. Подрібнене листя можна розсипати тонким шаром навколо дерев і чагарників як захисне мульчувальне покриття.

Ще один спосіб – збирання та утилізація. Зібране листя можна вивезти з ділянки та заховати у безпечному місці.

Популярне

Подібні новини