Вересневі “мандри” полуниці: як правильно “переселити” ягоду, щоб вона потім віддячила солодким врожаєм

Полуниця дає врожай у перші 2–3 роки свого життя, а на четвертий рік кущ перестає нарощувати листя та випускати вуса. Врожайність падає, і кущ доводиться утилізувати.

Для отримання регулярного врожаю щороку кущі потрібно омолоджувати та пересаджувати, причому робити це треба правильно! Пересаджувати ягоду можна навесні, влітку або восени, але найкращий час для пересадки — саме осінь.

У цьому випадку кущі набагато краще та швидше приживуться на новому місці завдяки частим опадам. Поливати рослини не завжди вдається з потрібною регулярністю, а осінні дощі у цьому добре допоможуть.

Важливо й те, що восени немає сильної спеки та посухи, і кущі не страждатимуть від сонячних опіків і дефіциту вологи. Крім того, вже наступного літа ми зможемо зібрати з молодих кущів хороший врожай.

Городники розповіли, як восени пересаджувати полуницю
Городники розповіли, як восени пересаджувати полуницю

Ще одна перевага осені — дачник має більше часу, оскільки врожай уже майже зібраний, тож пересадку можна зробити більш уважно та успішно. У північних регіонах пересадку потрібно робити наприкінці серпня, а на півдні — встигнути з початку до середини вересня або навіть наприкінці місяця. Найкраще орієнтуватися на погодні умови — пересадку слід робити при температурі приблизно 10–20 градусів і за постійних опадів.

Якщо температура падає нижче 5 градусів за Цельсієм, кущ просто перестане розвиватися і не приживеться. Тому треба встигнути, щоб до перших морозів полуниця добре вкоренилася і заклала плодові бруньки.

Обов’язково скористайтеся нашими перевіреними рекомендаціями, і в наступному році врожай полуниці щедро обдарує вас соковитими ягодами. Бажаємо успіхів!

Популярне

Подібні новини