Сухі чорнобривці ніколи не викидаю, а роблю з них ось такий чудовий чай і настій: 99 проблем, як рукою зняло

Як тільки бачиш ці квіти, на думку одразу спадають слова відомої пісні: "Чорнобривці посіяла мати…" і так спокійно і тепло стає на душі. Але зараз не про спів, а про неймовірну користь цієї рослини.

Біологам ці квіти відомі, як Tagetes і прийшли до нас з Південної Америки. Протягом століть чорнобривці стали символом затишку й простоти в українських селах. Їх часто висаджували вздовж парканів, на подвір’ях, біля церков, тому що ці яскраві з гіркуватим ароматом рослини відлякували шкідників, захищаючи інші культури від загибелі.

Але не думайте, що це єдина їхня перевага. Наприклад, народна медицина використовує квіти як засіб для покращення травлення, зміцнення імунітету, у боротьбі з глистами та як допоміжний засіб при застуді.

Настій та відвар

Городник розповів, як бадилля чорнобривців перетворити у добриво
Експерти поділились незвичайним рецептом чаю з чорнобривців

Настій на основі чорнобривців часто використовують для лікування шлунково-кишкових розладів. Він допомагає при здутті, поліпшує апетит і навіть знижує рівень цукру в крові. 1 столову ложку чорнобривців треба залити 300 мл окропу і залишити настоюватися на 20-30 хвилин. Такий настій пийте на здоров’я по пів склянки двічі на день для покращення травлення.

Відвар із цих квітів часто використовують для полоскання горла при ангіні або простуді. Також його застосовують у косметичних процедурах — як тонік для обличчя, що заспокоює шкіру та зменшує запалення. Покладіть 1 столову ложку квітів у 0,5 л води, доведіть до кипіння і варіть на повільному вогні 10-15 хвилин. Дайте відвару охолонути та використовуйте його для полоскань або протирання шкіри.

Імеретинський шафран – ароматна приправа

Городники розповіли, що можна з робити з чорнобривцями після цвітіння
Експерти поділились незвичайним рецептом чаю з чорнобривців

Ще одне цікаве застосування чорнобривців, про яке не всі знають, – це кулінарія. Грузини чорнобривці називають “імеретинським шафраном” і використовують як ароматну приправу. Квітки жовтих кольорів висушують і розтирають у порошок, який додають до різних страв. Така приправа має легкий пряний аромат і гарно підходить для супів, соусів, овочевих страв і м’ясних делікатесів.

Популярне

Подібні новини