Всього 10 см – і справа “в шляпі”: що буде з ґрунтом, якщо на зиму його вкрити помідорним бадиллям

Помідорне бадилля для дачника — справжнє щастя восени. Не поспішайте його викидати, адже з нього можна зробити гарне утеплення для вашої ділянки.

Зазвичай, після збору врожаю томатів на городі залишається безліч бадилля, яке здається просто зайвим сміттям. Але насправді це “сміття” може стати справжнім золотом для вашого ґрунту! Якщо правильно використати його, звісно.

Після завершення вегетаційного сезону томатні кущі зазвичай видаляють із грядок, але замість того, щоб просто викидати їх, зелень можна подрібнити і рівномірно розсипати по землі рівномірним шаром. Такий зовсім нехитрий прийом здатен суттєво змінити ситуацію з ґрунтом: на зиму він отримає додаткове покриття (мульчу), яке захистить його від виснаження, ерозії та допоможе відновитися.

Агрономи розповіли, як захистити томати від хвороб
Навіщо покривати город помідорним бадиллям: думка досвідчених городників

Помідорне бадилля, крім того, що перегниє за зиму, ще й додасть ґрунту органічні речовини, що зроблять його більш пухким і проникним для води та повітря. Особливо це важливо для важких глинистих ґрунтів, які часто бувають надто щільними.

А щоб процес пішов ще швидше, ви можете додати мікробіологічний препарат, який не лише прискорить перегнивання бадилля, але й знезаразить його. Це важливий етап, бо якщо томатні кущі мали сліди хвороб, вони можуть передатися на ґрунт. Будьте уважні та обережні з тими рослинами, які уразив сажистий грибок.

Городник розповів, як вилікувати сажистий грибок на томатах
Навіщо покривати город помідорним бадиллям: думка досвідчених городників

Однак є одна важлива деталь: використовувати помідорне бадилля можна тільки тоді, коли кущі були здоровими. Якщо вони мали ознаки хвороб, бодай фітофтору, краще від них позбутися, щоб не допустити поширення інфекцій у ґрунті. У випадку здорових рослин усе перегниє до весни, а потім, перекопавши землю, ви отримаєте відмінне природне добриво.

Популярне

Подібні новини