Комплексна підготовка саду до зими: що потрібно зробити у жовтні та листопаді – 6 порад від городників

Жовтень та листопад – це два найважливіші місяці для підготовки саду та городніх ділянок до зими, а правильний підхід до прибирання та утеплення допоможе рослинам пережити зимовий сезон.

Генеральне прибирання

У жовтні головна увага приділяється очищенню території городу та ділянки від сухих гілок, листя, бур’янів та рослинних решток. Ці дії допоможуть підготувати землю до перших морозів. Важливо своєчасно прибрати опале листя, яке можна скласти в компостну яму разом зі скошеною травою. До весни утворений перегній стане чудовим добривом для рослин. Для підвищення зимостійкості дерев варто внести калійні та фосфорні добрива, а ґрунт навколо стовбурів розпушити, що допоможе позбавитися зимуючих шкідників, що знаходяться в ґрунті.

Посадка та пересадка дерев

Початок жовтня – слушний час для висадки молодих яблунь та груш. З теплолюбними культурами, такими як персики та абрикоси, краще почекати до весни. У жовтні також можна пересаджувати молоді дерева.

Осінній догляд за саджанцями

Перед настанням зими важливо обробити саджанці дерев від шкідників та грибків, захистити їх стовбури від сонячних опіків, а також замульчувати пристовбурні кола для запобігання вимерзанню коріння та збереженню вологи в суху осінь. Осінній догляд за саджанцями відіграє ключову роль у їхній успішній зимівлі.

Збирання врожаю та підготовка озимих культур

До кінця місяця потрібно завершити збирання пізніх овочів та коренеплодів: моркви, буряків, капусти та брукви. Усі залишки рослин – коріння, стебла, листя – необхідно прибрати з городу, а ґрунт перекопати. Це сприяє насиченню землі киснем, допомагає багаторічним бур’янам вимерзати взимку та знищує шкідників. Осіннє перекопування також підготує ґрунт для посадки озимих культур.

У жовтні та листопаді готую сад і город до зими за цими 6 дієвими порадами
У жовтні та листопаді готую сад і город до зими за цими 6 дієвими порадами

Утеплення перед зимою

Коли холоди посилюються, настає час захистити рослини від морозів. У листопаді слід утеплити плодові дерева, озимі посадки та грядки. Для захисту кореневої системи плодових дерев рекомендується розмістити довкола стовбурів купи скошеної трави або торфу.

Не забувайте і про мульчування грядок. Озимі культури потребують “шубки”, яку можна зробити із соломи, сіна, торфу. Мульчувати потрібно не лише ряди з посівами, а й простір навколо них, щоб забезпечити максимальний захист від морозів.

Молоді дерева потребують особливого захисту від гризунів, таких як миші та зайці, тому стовбури можна обернути металевою сіткою, мішковиною або синтетичною тканиною. Пристовбурні кола можна обкласти хвойним лапником. Такий підхід убезпечить дерева від пошкоджень тваринами у зимовий період.

Компост

Завершальний етап підготовки ділянки до зими – це укриття компостних куп руберойдом або плівкою для прискорення розкладання. Якщо на ділянці раніше була помічена капустянка, рекомендується обробити компост спеціальним засобом для боротьби зі шкідниками. Ведмедка віддає перевагу теплим компостним ямам для зимівлі.

Популярне

Подібні новини