Сусідка розкрила секрет, де на ділянці можна зберігати дрова: 2 перевірені роками варіанти без вологи

Дрова – цінний ресурс на будь-якій заміській ділянці. Навіть якщо ви не обігріваєте дровами приміщення в холодну пору року постійно, вони обов'язково знадобляться для багаття, мангалу, каміна тощо.

Дізнайтеся, як правильно організувати місце для зберігання дров на дачі. Пропонуємо два перевірені роками варіанти.

Скласти дров’яний стіс (полінниця)

Якщо інших варіантів, окрім зберігання дров на відкритому повітрі, у вас немає, хоча б мінімізуйте їх контакт із землею та опадами – організуйте якусь “підставку” та укриття.

Зазвичай таку саморобну полінницю складають у добре провітрюваному місці, вздовж щільного живоплоту, стіни будинку або паркану – так ви вже забезпечуєте захист від снігу та дощу з одного боку. Дрова укладаються просто рядами один на одного штабелем (але не впритик, а із зазорами для провітрювання).

Щоб при цьому дрова не вбирали вологу від землі, в основі полінниці передбачається бетонна або дерев’яна підкладка (настил, тераса), а щоб її не заливало опадами зверху – укриття водонепроникним матеріалом (брезент, щільний поліетилен тощо). У крайньому випадку, той же брезент можна постелити під дрова. При цьому не забудьте закріпити покривний матеріал, щоб його не зірвав вітер.

Однак надмірно велика штабельна полінниця буде нестійкою – не рекомендується споруджувати її шириною більше 10 м. Більш широкі полінниці доведеться додатково укріплювати.

Дрова на ділянці зберігаю тільки так: 2 ефективні лайфхаки для дачників
Дрова на ділянці зберігаю тільки так: 2 ефективні лайфхаки для дачників

Звісно, не варто розміщувати полінницю в низині або біля водойми, оптимально – на невеликому підвищенні, щоб волога від опадів не накопичувалася біля її підніжжя. У грамотно встановленій полінниці дрова залишаться придатними для використання навіть через 2-3 роки зберігання на свіжому повітрі.

Обладнати дров’яний навіс

Більш надійним варіантом зберігання дров буде дров’яний навіс – коли полінницю складають не просто біля стіни будинку, але з боків ще є дві стінки, а зверху – стаціонарний дах або навіс. Так і розвалитися у дровниці менше шансів, а у полін – більша ймовірність залишитися сухими. Втім, бувають і окремо стоячі полінниці.

Стінки необов’язково споруджувати суцільні – вони можуть бути з кількох вертикально встановлених дощок, сколочених не впритик, щоб вітер міг продувати та сушити вміст дровника. Дах може бути з будь-яких водонепроникних матеріалів, але повинен бути похилим, щоб волога після дощу вільно стікала вниз, не потрапляючи на поліна. А в основі має бути бетон, дерев’яний настил або водонепроникний матеріал.

По відкритій стіні такий дровник можна навіть забезпечити додатковою “фіранкою” з того ж брезенту, закріпленого під дахом. У негоду матеріал розгортають для захисту дров від опадів, а в сонячні та вітряні дні, навпаки, скочують під дах.

Популярне

Подібні новини