Як виростити м’яту, ромашку і лаванду вдома: на вітамінне чаювання до мене і свекруха тепер напрошується

М'ята, ромашка та лаванда — це не лише ароматні трави, а й джерело здоров'я та спокою. Щоб отримувати користь від них навіть взимку, можна вирощувати рослини прямо у себе на підвіконні!

Для вирощування корисних ароматних трав, як м’ята, ромашка та лаванда. не обов’язково мати власний город. Для цього достатньо звичайного балкона чи навіть підвіконня. Важливо просто забезпечити рослинам оптимальні умови росту, щоб у вас завжди були трави для корисних чаїв.

Особливості вирощування м’яти

М’ята є не дуже вибагливою рослиною. Вона може рости в різних горщиках, але оскільки коріння м’яти має властивість розростатися, то краще брати більший. Для м’яти обирайте легкий, добре дренований ґрунт. Вирощувати м’яту можна з насіння чи живців.

Городники розповіли, як виростити м'яту, ромашку та лаванду на балконі
Городники розповіли, як виростити м’яту, ромашку та лаванду на балконі

Освітлення для м’яти має бути яскравим, але розсіяним. Ідеальна температура — 20-25 °C. Зрізати листя м’яти для використання у стравах чи приготування чаїв можна тоді, коли воно досягає висоти 15-20 см. Це також стимулює подальший ріст рослини.

Вирощування лаванди у квартирі та домі

Лаванда не тільки корисна для здоров’я, але також має особливий аромат. Він подобається людям, але проганяє міль та комарів. Тому від такої рослини вдома буде подвійна користь! А вирощувати її можна вдома. Для цього потрібно взяти широкі, але неглибокі горщики. Ґрунт лаванда любить дренований, з піском або гравієм.

Вирощування рослини з насіння — це тривалий процес, тому краще використовувати живці. Обріже їх зі здорової рослини (довжина 10-12 см), видаліть нижнє листя та садіть у вологий ґрунт. Лаванда потребує регулярного сонячного світла. Спеку рослина переносить добре, а взимку потрібно слідкувати, щоб температура була не нижчою за 10 °C.

Городники розповіли, як виростити м'яту, ромашку та лаванду на балконі
Городники розповіли, як виростити м’яту, ромашку та лаванду на балконі

Поливати лаванду необхідно раз на тиждень, як тільки підсихає верхній шар ґрунту. Збирати квіти можна під час активного цвітіння. Їх можна сушити для зберігання або використовувати для чаїв, випічки чи ароматизації приміщень.

Рекомендації з вирощування ромашки

Вирощування ромашки — досить проста задача. Проте важливо підібрати для цієї рослини глибокий горщик (близько 25 см). Ідеальним ґрунтом для ромашки є суміш садової землі з піском і торфом. Рослину зазвичай висіюють. Насіння потрібно поміщати у вологий ґрунт, не сильно заглиблюючи його. Перші сходи будуть помітні уже за тиждень.

Городники розповіли, як виростити м'яту, ромашку та лаванду на балконі
Городники розповіли, як виростити м’яту, ромашку та лаванду на балконі

Ромашка полюбляє сонячні місця, тому ідеальними для неї є балкон або підвіконня. Також важливо забезпечувати рослині оптимальну температуру — не менше 15 °C. Кошики квітів ромашки зрізаються після цвітіння. Вони можуть сушитися або одразу використовуватися для приготування заспокійливих чаїв, які ефективно знімають стрес.

Популярне

Подібні новини