Екологічне “золото” від бур’янів: в старому дачному журналі 90-х вичитала, як позбутися бур’янів на городі

Бур'яни покрили весь город? Не поспішайте купувати хімічні засоби! Природа — найкращий помічник для городника. Дізнайтеся про екологічні методи, якими можна ефективно позбутися бур'янів.

Органічність сьогодні стала новим трендом фермерства та сільського господарства. Тому не лише великі компанії, а також звичайні городники намагаються мінімізувати й навіть повністю виключити використання хімічних засобів у землеробстві. Зокрема, це стосується боротьби з бур’янами. Причому ефективні методи, які дозволяють обходитися без хімії, придумані давно. Сьогодні ж вони поступово повертаються у загальне використання.

Мульчування — простота та практичність

Ця техніка відома садівникам століттями. Ймовірно, у вас вдома є дерева, з яких регулярно опадає листя, та газон, який ви підрівнюєте косаркою чи мотокосою. В результаті лишається багато органічного матеріалу, який може виступати мульчею. Просто покрийте ґрунт поруч з рослинами травою або листям, щоб пригнітити ріст бур’яну.

Мульчування — екологічний та ефективний метод боротьби з бур'янами
Мульчування — екологічний та ефективний метод боротьби з бур’янами

Також цей метод допомагає утримувати вологу в ґрунті, що особливо важливо в засушливу погоду. Мульчею може виступати не лише листя чи трава. Також для цього підходить кора й солома. Наприклад, замість газонної трави підійде хвойний опад.

Спеціальні мульчуючі матеріали

Якщо хочете спростити собі роботу сучасними рішеннями й готові витратити на це гроші, то купить агроплівку. Вона ще ефективніше захищає від бур’янів та краще утримує вологу. Але природну мульчу зрештою можна використати ще раз для компосту.

Агроплівка — сучасна альтернатива природним мульчуючим матеріалам
Агроплівка — сучасна альтернатива природним мульчуючим матеріалам

Сівозміна: більше врожаю, менше бур’янів

Бур’яни дуже добре адаптуються до певних умов ґрунту. Тому, якщо постійно висаджувати культури на одному місці, це допоможе бур’янам закріпитися. Також щорічне використання ділянки без сівозміни погіршує врожайність. Ротація культур допомагає відновлювати в ґрунті вичерпані поживні речовини, використовуючи наявні.

Популярне

Подібні новини