Врожай в цьому році так “попер”, що не знаю, куди дівати: 5 варіантів, як зберегти овочі та фрукти на зиму

Город нагородив вас великим врожаєм? Дізнайтеся, як подовжити його зберігання на місяці, щоб отримати максимум корости від овочів та фруктів — це простіше, ніж здається.

Багатий врожай — це дуже добре. Але не завжди його можна використати вчасно, поки все не зіпсується. Невже доведеться викидати частину природної та натуральної смакоти, як вдалося зібрати на своїй землі? Зовсім ні! Для цього треба скористатися простими методами тривалого зберігання продуктів.

Заморожування

Одне з найпопулярніших рішень. Заморожувати можна практично все: овочі, ягоди, зелень. Для цього спершу потрібно все добре вимити та просушити, щоб уникнути формування кристалів льоду. Для збереження кольору та смаку бобових, моркви та деяких інших овочів краще перед заморожуванням їх бланшувати. Після цього можна фасувати все по лотках чи пакетах.

При правильній заморозці ягоди можуть зберегти смак, структуру та форму
При правильній заморозці ягоди можуть зберегти смак, структуру та форму

Консервування

Класичний метод, який дозволяє надовго зберегти овочі та фрукти. Причому консервувати їх можна цілими, або ж у вигляді салатів, соління, варення тощо. Дуже важливо попередньо все гарно підготувати та простерилізувати банки й кришки, щоб не допустити сприятливих умов для розвитку бактерій.

Ферментація

Найвідомішими прикладами такого зберігання є квашені капуста та огірки. Але аналогічний підхід можна використати також з іншими овочами та навіть фруктами. Готові продукти не лише довго зберігаються, але й надзвичайно корисні для здоров’я.

Сушка

Може виконуватися у спеціальних дегідраторах, духовках при низьких температурах або на відкритому повітрі. Перевага сушки у тому, що вона мінімально впливає на кількість поживних речовин, але позбавляє зайвої вологи, що дозволяє зберігати овочі та фрукти компактніше. Також сушені продукти дуже довго залишаються придатними до використання. А найкраще зберігати їх у спеціальних вакуумних пакетах.

Висушені овочі та фрукти зручно зберігати в герметичних баночках
Висушені овочі та фрукти зручно зберігати в герметичних баночках

Вакуумне пакування

Якщо вам необхідно не надто довго продовжити зберігання продуктів, то допоможе вакуумне пакування. Також вона доречна під час заморожування, оскільки максимально видаляє повітря, мінімізуючи ймовірність утворення кристалів льоду під час зберігання.

Популярне

Подібні новини