Зимова “ковдра” для троянд: як підготувати кущі до холодів, щоб навесні вони вас здивували пишним цвітом

Троянди продовжують цвісти до перших морозів, і восени за ними потрібен особливий догляд, щоб вони підготувалися до холодів, стали міцнішими і не захворіли.

У сьогоднішній корисній статті ми розповімо, як доглядати за трояндами наприкінці жовтня та на початку листопада. Сильно обрізати квіти восени не слід.

У листопаді необхідно обрізати листочки, а якщо на кущах ще залишилися бутони — видалити їх. Квіти та бутони потрібно видалити ще у жовтні, але якщо місяці будуть дуже теплими, то у листопаді можуть нарости нові. Саме ці бутони слід обрізати. Також необхідно видаляти нові, не визрілі гілочки, які заважатимуть укриттю троянд на зиму. Однак не варто обрізати все листя.

Зрізати слід лише ті листочки, які не подобаються, наприклад, з крапками чи змінами кольору. Потрібно зняти приблизно 80% зеленої маси, залишивши здорове листя. Як показує досвід, це листя може зберегтися в цілості до весни. Тому, якщо кілька листків залишиться, нічого страшного не станеться. Весною троянди все одно доведеться обрізати, тоді можна буде видалити залишки листя.

Експерти розповіли, як підготувати троянди до зими
Експерти розповіли, як підготувати троянди до зими

Все листя і гілки, які були зрізані, обов’язково спалюємо. Класти їх у компост не варто, оскільки на трояндах часто селяться шкідники та бактерії, яких важко позбутися, а також грибкові хвороби, які є частими гостями. Повне обрізання потрібне, коли листя уражене хворобами або якщо ви плануєте вкривати троянди на зиму. Під укриттям листя може запліснявіти, і кущ захворіє.

Обривати листя руками не варто — використовуйте для цього ніж або секатор. Після кожної квітки слід дезінфікувати лезо, щоб не заразити інші кущі. Якщо у вас є плетисті, штамбові або великі кущі, їх потрібно пригнути до землі для успішної зимівлі. Пригинати троянди слід до настання холодів і випадання снігу.

Ідеально це зробити до середини листопада, коли у троянд ще м’які пагони, і вони не зламаються.

Популярне

Подібні новини