Вичитала в “Енциклопедії дачника”, як використати опалі яблука: супер-поради, про які ви ще точно не чули

Опалі яблука не варто лишати без уваги в саду. Їх можна використати в якості добрива та й в інших городніх справах. Про все це детально далі у статті.

Опалі фрукти садівники називають падалицею – це ті плоди, що опинилися на землі через негоду, сильні вітри чи хвороби. Деякі з них придатні до вживання одразу, інші потребують обробки. Поговорімо про те, як з користю використати гнилі яблука в саду.

Чи потрібно збирати падалицю? Запам’ятайте головне: нехтувати падалицею категорично заборонено. Не варто сумніватися, чи можна залишати опалі яблука під деревом – відповідь однозначно негативна. Інакше падалиця стане джерелом зараження ґрунту та самого дерева, що призведе до неминучих проблем.

Буває так, що яблука опадають завчасно через шкідників – таких, як плодожерка. В такому випадку, якщо не прийняти жодних заходів, то комаха може “окупувати” здорові фрукти.

Тож гнилі яблука лишати не можна, їх необхідно в обов’язковому порядку перенести на город, щоб вони стали добривом для багатьох городніх культур.

Городники розповіли, як використовувати падалицю для городу
Городники розповіли, як використовувати падалицю для городу

Опалі яблука можна прикопати на городі, насипавши зверху 10 сантиметрів грунту. Менше не варто, адже в такому випадку не оминути появи великої кількості плодових мошок.

Також гнилі яблука можна додати до компостної купи, підсипавши попелу чи доломітового борошна для запобігання надмірній кислотності. Можна і закопувати яблука на грядках. Досвідчені садівники знають, що деякі рослини, як-от аґрус, малина, смородина, добре реагують на гнилі яблука як добриво.

Щоб підживити кущі падалицею, відсортуйте її, подрібніть лопатою. Зробіть борозенку навколо куща, внесіть шар яблук, потім шар перегною і ґрунту завтовшки 15 см, а зверху замульчуйте тирсою чи соломою.

Для підживлення дерев добрива готують іншим способом. Гнилі та червиві яблука для цієї мети не згодяться. Відібрані яблука необхідно подрібнити. Після цього  слід відміряти від приствольного кола 10 см і закопати добрива навколо стовбура на глибині 15 см.

Ось так просто можна вирішити питання, куди ж подіти падалицю з яблуні. Обов’язково скористайтеся нашими порадами, і будете дуже задоволені. Бажаємо успіхів в саду та на городі!

Популярне

Подібні новини