Листопад на городі: як перетворити непотрібне сміття на ефективне добриво. 3 найпопулярніші способи

Опале листя – це не просто сміття, яке потрібно прибирати з газонів і доріжок. Це цінний природний матеріал, який можна використовувати для створення добрива. Дізнайтеся, як зробити таке добриво.

Для чого використовується листовий перегній

Добриво з опалого листя можна використовувати для різних цілей: для поліпшення структури ґрунту, підживлення рослин (рекомендується збагачувати листовий перегній азотними добавками) та створення мульчі.

Яке листя не підходить для створення добрива

Для приготування листового перегною використовують листя різних видів листяних дерев і чагарників. У деяких випадках листя не слід компостувати – це: листя зі слідами хвороб чи ознаками харчування шкідників, листя волоського горіха, листя, яке довго розкладається (дуб, груша, вільха тощо), а також вічнозелених рослин (листяних і хвойних).

Як зробити листовий перегній: покрокова інструкція

Технології виробництва “листової землі” різні. Розглянемо три найпопулярніші варіанти. У всіх випадках необхідно підтримувати достатню вологість компостованого листя шляхом поливу.

Варіант 1. Класичне компостування опалого листя

Зберіть опале листя в лісі, парку або власному саду. Уникайте збирання листя з хворих дерев. Подрібніть листя садовим подрібнювачем або руками. Чим дрібніше листя, тим швидше воно перегниє.

Опале листя не викидаю! Перетворюю його на цінне добриво для городніх ділянок: 3 популярні варіанти
Опале листя не викидаю! Перетворюю його на цінне добриво для городніх ділянок: 3 популярні варіанти

Додайте до компосту інші органічні матеріали, такі як трава, стебла, харчові відходи. Це прискорить процес розкладання. Укладайте шари листя та інших матеріалів у компостну купу або ящик, чергуючи їх. Це забезпечить рівномірний розподіл поживних речовин.

Періодично перемішуйте добриво, щоб забезпечити доступ кисню та прискорити процес розкладання. Добриво з опалого листя дозріває приблизно за 6-12 місяців.

Варіант 2. Листовий перегній у мішках

У невеликих садах “листову землю” часто роблять, збираючи листя у чорні пластикові пакети. Мішки ретельно наповнюють листям, розминають, заливають водою та зав’язують. Корисно проколоти пластик, щоб забезпечити доступ повітря. Процес компостування триває до 12 місяців.

Варіант 3. Компостування листя в купах

Цей спосіб дозволяє отримати “чисту” листову землю, адже для перегною використовується тільки листя та вода.

Зберіть опале листя у велику купу і залиште його перегнивати. Періодично перемішуйте купу, щоб забезпечити доступ кисню. Також регулярно поливайте листя, щоб активізувати процес ферментації. Через 6-12 місяців у вас вийде якісний перегній, який можна використовувати для добрива грядок, клумб і газонів.

Популярне

Подібні новини