Борщівник вимахав під 3 метри на моєму городі: прибрала його ось таким хитрим методом і руки не замарала

З цією рослиною, мабуть, вже багато хто з вас стикався, бо вона останнім часом стала справжньою проблемою для багатьох городників. Схожа на бузину, але за її зовнішньою красою приховується небезпека.

Основна небезпека цієї культури полягає в її сокові, який містить фурокумарини — речовини, що під дією сонячного світла викликають серйозні опіки на шкірі. Навіть невеликий контакт з нею може призвести до болісних ран, які довго загоюються. Зокрема, якщо сік борщівника потрапляє на відкриті ділянки шкіри, під впливом ультрафіолету виникає фотохімічна реакція, яка призводить до виникнення пухирів та червоних плям, схожих на термічні опіки, які можуть залишити рубці.

А якщо сік потрапить в очі, то можна отримати тимчасову або навіть постійну сліпоту. Ось чому важливо бути обережними при боротьбі з цим бур’яном. При контакті з борщівником обов’язково використовуйте одяг, який повністю покриває тіло: довгі рукави, штани, рукавиці, захисні окуляри та маску або респіратор.

Експерти розповіли, як безпечно прибрати борщівник з городу

Як безпечно позбутися борщівника?

Для викорчовування можна використовувати лопату або садовий ніж, але важливо робити це у ранковий час або в похмуру погоду, коли сонячне випромінювання мінімальне. Рослину потрібно зрізати на висоті 5-10 см від кореня, а тоді вже сам корінь ретельно викопати. Такий метод підходить для молодих рослин або для невеликих заростей.

Якщо ж територія сильно заражена борщівником, можна застосувати спеціальні гербіциди.

Експерти розповіли, як безпечно прибрати борщівник з городу

А от спалювання потребує не лише обережності, а й дозволів від відповідних служб. Втім, майте на увазі, що цей спосіб не завжди знищує коріння рослини, тому вона може вирости знову.

Що робити у разі контакту з борщівником?

Якщо вам не поталанило і ви таки доторкнулися до борщівника або його сік потрапив на вашу шкіру, негайно промийте це місце великою кількістю холодної води та накрийте його чимось, щоб захистити від сонця, після чого аж 48 годин уникайте потрапляння сонячних променів на уражену ділянку. Якщо з’явилися ознаки опіку — почервоніння, свербіж, пухирі, не терпіть, а зверніться до лікаря.

Популярне

Подібні новини