Весна чи осінь: які гортензії необхідно обрізати у жовтні, а які – у березні. Будуть цвісти як на дріжджах

Гортензія, як і багато інших рослин, потребує догляду як перед зимовим сном, так і після пробудження. Існує безліч думок щодо того, коли краще обрізати гортензію.

Однак досвідчені садівники рекомендують проводити обрізку гортензій двічі: восени та навесні, але по-різному.

Не переплутайте

Якщо рослина цвіте на пагонах минулого року, то обрізати її потрібно лише після того, як вона відцвіте. Це важливо, щоб зберегти майбутні бруньки, які закладаються на минулорічних пагонах.

А ось гортензії, що цвітуть на молодих пагонах, можна обрізати або ранньою весною, до початку сокоруху, або пізньою осінню, коли рослина вже йде в сплячку.

Наприклад, мітловидна гортензія, відома своїми пишними суцвіттями, потребує радикальної обрізки лише навесні. А восени слід видалити слабкі та дрібні гілки, які загущують кущ. На залишених гілках залиште сильні пагони.

У жовтні також не забудьте прибрати суцвіття, адже взимку стебла можуть зламатися під вагою снігу.

Щодо крупнолистої гортензії, її слід ретельно обрізати восени, відразу після цвітіння, оскільки вона цвіте на пагонах минулого року.

Деревовидна гортензія восени потребує лише видалення сухих суцвіть. А навесні їй обрізають дрібні та тонкі гілки, які загущують кущ.

Обрізка восени

Восени важливо видалити всі відцвілі суцвіття, щоб рослина не витрачала сили на їх утримання. Але не перестарайтеся, достатньо відступити пару сантиметрів від основи.

Ці гортензії необхідно обрізати у жовтні, а решту залиште до березня – квіти віддячать рясним цвітінням
Ці гортензії необхідно обрізати у жовтні, а решту залиште до березня – квіти віддячать рясним цвітінням

Якщо на кущі є сухі чи зламані гілки, їх необхідно видалити повністю. При цьому слід відступити приблизно 1-2 см вище від найближчих живих бруньок.

А як навесні

Навесні гортензія потребує особливої уваги. І тут лише санітарною обрізкою ви не відбудетесь. Важливо ретельно оглянути всі пагони та оцінити їх стан. На кожній гілці потрібно знайти верхню живу бруньку або розетку листя. Відступивши від неї близько 1,5 см вверх, необхідно видалити суху верхівку, зробивши скошений зріз під кутом 45 градусів.

Якщо восени ви не встигли видалити відцвілі суцвіття, то навесні це обов’язково слід зробити. Також потрібно повністю видалити вимерзлі сухі пагони, обрізаючи їх якомога ближче до основи куща.

Точні терміни

Восени гортензію потрібно обрізати за дві тижні до настання стійких заморозків. У кожному регіоні погода різна, тому в середньому по Україні це жовтень.

Навесні ж приступайте до процедури за дві тижні до початку сокоруху. Зазвичай це березень, але все ж слід орієнтуватися на прогноз погоди.

Популярне

Подібні новини