Чому варто сіяти моркву під зиму та як правильно це зробити: повна інструкція для вдалого врожаю у сезон

Чи знаєте ви, що не лише часник можна садити під зиму? Розповідаємо, чому варто посіяти моркву перед заморозками і як це правильно зробити, аби отримати щедрий врожай.

Якщо ви досі не пробували саджати моркву під зиму, то цього року обов’язково проекспериментуйте. Не треба багато гадати у чому ж основна перевага такого посіву. Звісно, це дозволить вам першими з усіх сусідів по дачі отримати врожай.

Як і у ситуації з озимим часником, ця городина проростає до настання перших заморозків, вкорінюється, а навесні починає швидко зростити. У результаті ви можете насолодитися свіжою морквою вже на початку літа. Але це не єдине, чим корисний такий посів.

По-перше, внаслідок зменшення конкуренції з бур’янами, які постійно активно ростуть навесні, коренеплід зростає швидше та здоровіше, а вам не потрібно постійно полоти грядки. По-друге, овочі, висаджені під зиму загартовуються і стають стійкішими до стресових умов.

Коли сіяти моркву під зиму 2024 року?

Щоб не припуститися помилки, необхідно знати правильні терміни для посіву моркви під зиму. Якщо це зробити занадто рано, коли на вулиці ще тепло, може призвести до того, що рослина проросте до морозів, і в результаті загине.

Ідеальним моментом для сівби буде температура повітря на рівні близько +5°C, коли перші заморозки спустилися на землю. Краще відкласти посів на кінець жовтня або на початок листопада, поки ґрунт не промерз глибше 5-8 см.

Підготовка грядок — ключ до успіху

Щедрий врожай починається з належної підготовки. Він має бути пухким, родючим і добре дренованим. Для цього вам потрібно: перекопати грядки, перевірити кислотність. Ідеальний рН для моркви — від 6 до 7. Якщо ваш ґрунт надто кислий, варто додати доломітове вапно або деревну золу.

Для покращення родючості додайте приблизно 3 кг гною, 25 г суперфосфату та 10 г калійного добрива на квадратний метр. Не забувайте, що морква любить світло, тому грядка повинна розташовуватися на підвищенні, щоб весною земля швидше прогрілася.

Після того, як ви підготували грядку, прийшов час сіяти вашу морквинку. Проробіть борозенки, ущільніть їх дно, а потім розкладіть насіння на відстані приблизно 2-3 см одне від одного. Після цього засипте лунки ґрунтом, злегка утрамбувавши його. Для додаткового захисту від морозів можна накрити ділянку мульчею з соломи або сухих листків.

Популярне

Подібні новини