Смородина не підмерзне і врожаєм завалить: 2 справи для жовтня і листопада. Ягоди будуть розміром з вишню

Кущі смородини потребують постійного догляду. Ваше завдання підготувати кущ до зимівлі та зробити все необхідне для гарного врожаю наступного сезону.

Які заходи провести, чим підживити, що можна зробити зараз для профілактики врожаю наступного року – про все це читайте далі у нашому матеріалі.

Перше, що потрібно зробити для смородини восени – це обрізка. Навесні її робити незручно, оскільки бруньки у смородини набухають дуже рано, і при обрізанні їх легко обламати. На молодих кущах обрізають пошкоджені та засохлі гілочки і видаляють біля основи всі нульові пагони, залишаючи тільки один найсильніший. На кущах старше 7 років, окрім цього, видаляють найстарішу скелетну гілку. Внутрішню частину куща очищають від сміття.

Після обрізки з рядів видаляють всі зрізані гілки, листя та інше рослинне сміття, ґрунт культивують, а потім під кущі вносять добриво, складене з 300 г хлористого калію та 400 г гранульованого суперфосфату, розподіляючи цю суміш по 45-50 г на 1 метр ряду. Після цього проводять підсипку компосту по 6-7 л на 1 метр ряду.

Один із найнебезпечніших шкідників смородини та аґрусу – вогнівка

Її лялечки зимують у ґрунті під кущами. Якщо підгорнути основу кущів землею на висоту 5-7 см, то навесні метелики вогнівки не зможуть вибратися на світ і загинуть. Відкладати яйця буде нікому. Крім того, підгортання додатково утеплює коріння, яке може постраждати під час сильних морозів при відсутності снігового покриву.

Уже більше 15 років роблю це зі смородиною восени – і завжди збираю найкращий урожай у всьому селі
Уже більше 15 років роблю це зі смородиною восени – і завжди збираю найкращий урожай у всьому селі

Що можна зробити для попередження появи попелиці на смородині в наступному сезоні?

Зараз для цього нічого робити не потрібно. Але після листопаду, коли середньодобові температури наблизяться до нуля, проти попелиці ефективно провести дощування всіх ягідних кущів гарячою водою (але не окропом). Його ще часто називають обливанням. Вода повинна мати температуру не вище 72°C, інакше можна обварити молоді гілки та бруньки. Цією водою з лійки зрошують гілки та основу куща.

Аґрусову попелицю мурахи не розводять. Попелиця на смородині та аґрусі навесні з’являється з яєць, які зимують між лусочками бруньок. При обливання кущів гарячою водою яйця втрачають життєздатність. Для посилення ефекту процедуру повторюють навесні під час відлиг. Для захисту кущів від хвороб у воду для обливання додають фунгіцидний препарат.

У наступному сезоні перші генерації попелиці безкрилі. Вони розселяються тільки по найближчих кущах. Але починаючи з липня, серед популяції попелиць частина самиць в останній стадії розвитку вже має крила, що дозволяє їм заселяти посадки на відстані кількох сотень метрів. З цього часу слід частіше оглядати кущі, і при виявленні попелиці негайно проводити обприскування.

Популярне

Подібні новини