Якщо побачите це на саджанцях троянд – не беріть: 2 ознаки, які кричать про те, що вони не проростуть

Осінь — чудова пора, аби поповнити свій сад новими сортами троянд. Якщо ви плануєте покупати саджанці, рекомендуємо їх ретельно оглядати, адже на них можуть бути "сюрпризи".

Часто навіть у перевірених продавців саджанці бувають “не дуже”. Тому, слід ретельно все перевірити перед купівлею.

Перше, що має впасти вам в око — це коренева система. Здоровий корінь, як серце квітки, є найважливішим показником її життєздатності. Він мусить бути міцним, не тьмяним і не в’ялим. Якщо корені пошкоджені, пересохлі чи є ознаки гниття (наприклад, присутні м’які місця): перед вами троянда, яка, можливо, так і не проросте, а що гірше — посіє грибок на ділянці, який дебютує з першим теплом.

Чим удобрити троянду в саду у вересні
Експерти розповіли, як визначити саджанці троянд, які не проростуть

Та не тільки коріння має привертати вашу увагу. Стовбур і пагони саджанця — це його обличчя. Якщо воно бліде, з тріщинами чи плямами, перед вами троянда, яка вже захворіла. Її зелені пагони мають бути рівними, свіжими.

Важливим елементом є і бруньки. Вони, наче маленькі не сухими, готовими прокинутися з першими теплими днями. Якщо вони виглядають мляво чи зовсім засохли, це знак: цей саджанець не зможе відродитися.

І ось ще одна мудра порада, яка врятує вас від прикрих розчарувань: не варто купувати троянди, що вже мають розпущені листки чи витягнуті бічні пагони. Це не ознака здоров’я, а швидше натяк на те, що рослина вже виснажилася і, можливо, не знайде сил для адаптації до нового ґрунту. Або просто змерзне при перших же заморозках і загине. Прибирати їх самостійно не має сенсу.

Експерти розповіли, як можна просто та дуже швидко прогнати попелицю з троянд у своєму саду
Експерти розповіли, як визначити саджанці троянд, які не проростуть

Якщо ж ви придивляєтеся до щеплених троянд, уважно роздивіться місце щеплення. Воно має бути добре загоєним і міцним. Якщо щеплення виглядає свіжим або з нього тече сік рослини — краще відкласти покупку.

Популярне

Подібні новини