Ефективно використовуємо стару мульчу з теплиці на садовій ділянці: 2 перевірені способи для дачників

Мульчування – важливий агротехнічний прийом, який допомагає зберігати вологу в ґрунті, покращує його структуру тощо. Але із закінченням дачного сезону часто виникає питання: куди подіти стару мульчу?

Розглянемо способи утилізації та повторного використання старої мульчі з теплиці.

Компостування старої мульчі

Один із найефективніших способів утилізації старої мульчі – це її компостування. Компостування дозволяє переробити органічні матеріали (а їх восени на дачі завжди в надлишку) і створити компост – просте і ефективне добриво, що містить максимум корисних речовин. Компост покращує структуру ґрунту, роблячи його більш пухким, і підвищує родючість ґрунту.

Перед тим як додавати стару мульчу з теплиці в купу, уважно огляньте її. Якщо мульча містить великі елементи (наприклад, шматки кори чи деревини), їх слід подрібнити. Великі частинки розкладаються довше – а це уповільнює процес дозрівання компосту. Для подрібнення можна використовувати садовий подрібнювач.

Перед додаванням старої мульчі до компосту переконайтеся, що вона не заражена грибками, пліснявою або шкідниками. Мульча з ознаками захворювань не годиться, оскільки вона може заразити весь компост. Її краще спалити чи утилізувати іншим способом.

Залежно від кліматичних умов та матеріалів, процес компостування може тривати від 3 до 12 місяців. Коли компост стане темним, розсипчастим і буде пахнути свіжою землею, він готовий до використання.

Стару мульчу не викидаю! Користуюся цими способами її утилізації з користю та повторного використання
Стару мульчу не викидаю! Користуюся цими способами її утилізації з користю та повторного використання

Повторне використання старої мульчі в якості…мульчі

Якщо мульча в теплиці не була заражена хворобами або шкідниками, її можна використовувати повторно – для мульчування дерев, чагарників та інших рослин у саду.

Розподіліть стару мульчу навколо дерев і чагарників шаром 5-7 см, уникаючи прямого контакту з кореневою шийкою рослини. Це захистить коріння від заморозків узимку та перегріву влітку, а також забезпечить дерева корисними речовинами.

Крім того, стару мульчу з теплиці можна використовувати для захисту коренів багаторічників від заморозків та придушення росту бур’янів на квіткових клумбах.

Порада:

Мульча, що складається з деревних матеріалів (тріска, кора, тирса), багата вуглецем (це так званий коричневий компонент компосту). Щоб процес розкладання органіки йшов швидше, необхідно врівноважити вуглецеву масу зеленим компонентом, тобто додати в компост джерела азоту: свіжі скошені трави, кухонні відходи, гній або пташиний послід тощо.

Популярне

Подібні новини