Зайці валом перли на город та обгризли ледь не 70% саду: знайшла просте гуманне рішення і тепер дача чиста!

В цю золоту осінню пору, коли природа сповільнюється, в саду з'являються несподівані гості — зайці. Вони приходять на пошуки харчів, але їхній апетит зовсім не на користь садовим деревам.

Зайці, ці невинні на перший погляд істоти, в осінньо-зимовий період шукають нові джерела їжі, коли ліс вже майже порожній. Їх приваблюють молоді дерева з соковитою корою, а особливо — фруктові, бо це життєво необхідний елемент у холодну пору року, коли інші джерела їжі вичерпуються. Сад стає для них справжнім гостинним столом.

І якщо для зайців це — питання виживання, то для рослин такі візити — не аби яке випробування: якщо вони погризуть стовбур, це може порушити циркуляцію соків у дереві. Пошкодження кори призводить до того, що воно перестає отримувати поживні речовини, а це може спровокувати його загибель.

Експерти розповіли, як гуманно прогнати зайців з городу

Навіть незначні, на перший погляд, ранки можуть стати воротами для інфекцій та шкідників. Під загрозою — всі плодові та декоративні дерева, особливо яблуні, груші та сливи.

Методи захисту

Найкращий спосіб захисту саду, як ви розумієте, — це природні й екологічні рішення, що не шкодять ні тваринам, ні рослинам. Ось вам кілька простих, але ефективних порад, як відлякати пухнастих їдоків.

Найпростіший та найефективніший спосіб захисту — це огорнути кожне дерево металевою сіткою. Висота такої огорожі має бути не менше метра, щоб зайці не могли перестрибнути або дотягнутися, ставши на задні лапки.

Експерти розповіли, як гуманно прогнати зайців з городу

Крім того, знайте, що довговухі не люблять різких запахів. Використання натуральних відлякувачів на основі м’яти, полину або часнику може стати хорошим рішенням. Потрібно лише обприскати ними стовбури або розкласти ароматні гілочки по периметру саду. Також замість відлякувачів можна використовувати природні бар’єри. Маємо на увазі шар мульчі або голок хвойних дерев навколо стовбура, які ускладнять їдокам доступ до їжі.

Втім, окрім екологічних методів, існують і сучасні технології. Це спеціальні пристрої, що випромінюють ультразвук, або мерехтливі ліхтарі.

Популярне

Подібні новини