Успіння Пресвятої Богородиці 2023: коли в Україні відзначають Першу Пречисту. Традиції, заборони, прикмети

Цьогоріч в Україні свято Успіння Пресвятої Богородиці відзначають 28 серпня. Розповідаємо про традиції, прикмети та заборони, яких варто дотримуватись цього дня

Вже з початку цього вересня всі релігійні свята в Україні відзначатимуть за Новоюліанським календарем. Втім, свято Успіння Пресвятої Богородиці відзначатиметься, як і раніше, 28 серпня. Хоча вже з наступного року церковне свято традиційно припадатиме на 15 серпня, на 13 днів раніше, важливо знати про традиції та звичаї.

Успіння Пресвятої Богородиці 2023

Першу Пречисту, інша назва цього свята, відзначається щороку в один і той самий день. За релігією, цей день означає кінець життя Матері Божої на землі. За переказами, після Вознесіння Ісуса Христа Вона ще протягом 10 років продовжувала жити в Єрусалимі, але після цього моменту історичні записи про подальше життя Богородиці обриваються, тому Православна та Католицька церква зійшлись у тому, що тілесно Вона вознеслась на Небо.

Які існують традиції та прикмети у свято Першої Пречистої
Які існують традиції та прикмети у свято Першої Пречистої

Успіння Пресвятої Богородиці – традиції та заборони

У цей день християнські віряни відвідують святкову літургію. Крім того, цього дня завершується Успенський піст, який тривав 14 днів. Втім, в Першу Пречисту ще не можна куштувати м’ясо та інші заборонені продукти – ними віряни ласують вже в Горіховий Спас, який святкують наступного дня, 29 серпня.

Після Успіння Пресвятої Богородиці в народі зазвичай починали готуватись до весільного сезону. Крім того, наші предки продовжували збирати дари природи – врожай, серед яких звертали увагу й на зимові сорти яблук і груш.

Які прикмети існують у Першу Пречисту
Які прикмети існують у Першу Пречисту

Що стосується прикмет, то наші предки були впевнені, якщо у цей день погода буде сонячною, то старе бабине літо, яке припадає на кінець вересня, виявиться прохолодним і дощовим. Крім того, саме у цей день починається молоде бабине літо.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини