Обдурила вибагливу розсаду перцю цим простим лайфхаком, тепер готую відра на врожай: перчики як з картинки

Садівники жартома звуть перець "тугодумом". І не дарма: занадто повільно насіння проростає, занадто повільно нарощують рослини зелену масу - кожен міліметр зеленої поверхні дається перцю насилу.

Неквапливий перець – хоч і його корінь, що проростає, дуже твердий, гострий – ним перець відчайдушно пробивається крізь товщу ґрунту. Та ось енергія зростання мала. У чому тільки не замочують насіння. І соком алое, і покупними стимуляторами зростання. А перець і нині там: все одно проросте тоді, коли вважатиме за потрібне. Але ми можемо щось зробити для нього корисне. Не шукати чудо-кошти, і не чекати дива. А просто зробити те, що потрібно перцю. Є один метод, який допоможе прорости швидше.

Замочування в марганцівці

І не для дезінфекції. Перцю не допоможе стимуляція росту, не допоможе алое, не допоможуть будь-які “прискорювачі” зростання. По-перше, вони повинні проникнути крізь щільно закриті стулки. По-друге – навіть якщо раптом усі ці амінокислоти, гормони та ферменти перець якимось дивом міг засвоїти (зародок насіння) – то вони теж вони теж не допомогли б. Поки вони у фазі спокою – вони нічого не засвоюють. І пізніше: насіння проростає завдяки власним резервам. Прокидаючись, вони самі синтезують вітаміни, амінокислоти, гормони – частково використовують свій “запас”. Але ззовні вони не можуть нічого споживати та синтезувати.

Садівники назвали найкращий метод вирощування перцю
Садівники назвали найкращий метод вирощування перцю

Коли ми поливаємо добривом рослини, його вбирає корінь завдяки всмоктуючому волоску. Так рослини одержують елементи живлення. Деякі можуть проникати через листову поверхню – через продихи листя. А у зародка насіння, у проростків немає кореня з кореневими волосками, і немає продихів. Але метод є. Потрібна марганцівка. Марганцівка – не фунгіцид, не антибактеріальний препарат. Її ефект антисептика обумовлений здатністю окислювати органічні сполуки – будь-які. Окислювати та розщеплювати. Допоможе перцю прорости.

Перманганат калію може розщеплювати, окислюючи, інгібітори росту – речовини, які заважають насінню передчасно проростати. Це єдино виправданий момент використання марганцівки. І саме перцю він потрібен. Замочують на 10-15-20 хвилин у слабкому, трохи рожевому розчині кімнатної температури. Потім промивають добре. Важливо. Перед замочуванням агрономи радять замочити спочатку у звичайній воді. Сухе насіння вбере вологу, і марганцівка не зможе завдати опіку насінню. Дражоване, поміщене в гелеву капсулу, інкрустоване насіння – їх замочувати не потрібно. Вони вже оброблені – просушені, відполіровані. Замочування змиє його, і під ним відполірована поверхня: насіння може загнити, зіпсуватися.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини