Якщо помітили це, хутчіше викопуйте часник: експерт розповів, за яких умов не можна залишати овоч у землі

Хоча й часник – абсолютно непримхлива культура, яка не потребує багато уваги, існують ознаки, які свідчать про те, що його терміново потрібно викопувати із землі

Викопування часнику – справа, яка вимагає наявності великого багажу знань. Річ у тім, що якість та тривалість зберігання рослини залежить здебільшого від того, чи вчасно ви зібрали врожай. Якщо викопати часник раніше або пізніше потрібного моменту, ризикуєте отримати поганий смак або овоч і взагалі не витримає зими та просто згниє.

Втім, існують певні ознаки, які можуть сигналізувати про те, що настав час викопувати часник із землі. Зазвичай рослину починають “діставати” у середині липня та продовжують цей процес аж до кінця серпня. Втім, якщо ви помітите наступні ознаки, не тягніть і терміново починайте збір врожаю. Такі сигнали означають, що рослина повністю дозріла, тому перетримувати її у землі не слід.

Коли потрібно викопувати часник

Експерти розповіли, коли потрібно збирати та викопувати часник
Експерти розповіли, коли потрібно збирати та викопувати часник

Загалом, експерти виділяють декілька ознак, які можуть попередити городника про те, що час діставати з ґрунту часник. Зрозуміти, що потрібно збирати врожай, можна:

  • За насіннєвими коробками;
  • За кольором листя;
  • За корінням;
  • За виглядом рослин.

Коли досвідчені городники обрізають стрілки на часнику, то не торкають і залишають декілька головок так, як і є. Коли насіннєва коробка на стрілках лопається, а вміст висипається, можете починати викопувати весь часник. Крім того, висохле нижнє пір’я також може сповістити про те, що часник дозрів і йому більше не потрібно залишатись у землі.

За кольором коріння також можна зрозуміти, чи дозріли головки часнику. Якщо воно стало світло-сірого кольору, а ось лусочки набули білого або фіолетового відтінку, настав момент, коли потрібно прибирати часник. Ба більше, про потребу викопати рослину свідчить і загальний вигляд рослини – коли листя лягає на землю та зупиняється в рості, коренева шийка пересихає, то настав той самий момент.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини