Найважливіша задача серпня: як та чим обробляти помідори від фітофторозу на початку останнього літнього місяця

Наприкінці літа існує висока ймовірність, що ваш врожай помідорів може вразити неприємне захворювання. Щоб убезпечити культуру від хвороби, вчасно обробіть її

Фітофтора, грибкове захворювання, відрізняється особливою живучістю. Городникам така хвороба набридає, адже не існує місць, де б вона не існувала. Знайти її можна і на насінні, і в рештках рослин, і у ґрунті, і навіть на стінках теплиці. Найбільше фітофтора полюбляє прохолодну та вологу погоду, адже саме у такі моменти вона прогресує. Втім, часто садівники зіштовхуються із захворюванням і в інших умовах.

На сьогодні існує велика кількість хімічних засобів, спрямованих на знищення такої хвороби. Якими б різними вони не здавались, в основі завжди один принцип дії. Саме тому, коли мова йде про тривалу боротьбу з фітофторозом, експерти рекомендують використовувати декілька засобів для знищення хвороби. Річ у тім, що грибок дуже швидко пристосовується до жорстких умов і вчиться виживати попри дію препарату.

Чим обробити помідори у серпні, щоб позбутись від фітофторозу
Чим обробити помідори у серпні, щоб позбутись від фітофторозу

Загалом, експерти зазначають, що лікування фітофтори зазвичай проводять фунгіцидами. Початківці й ті, хто недовго тримає власний город, найчастіше використовують Превікур, Фундазол, Фітоспорин, Квадріс для боротьби із захворюванням. Втім, часто з хворобою борються і за допомогою старими й добрими народними засобами.

Зокрема, мова йде про мідний купорос. За його допомогою можна позбутись від фітофторозу. Для початку у 10 літрах чистої води потрібно розчинити дві столові ложки засобу. Отриманою сумішшю потрібно обробити помідори безпосередньо перед цвітінням. Експерти зазначають, що як фунгіцид ви можете використовувати і кальцієву селітру. Одну столову ложку розчиніть у 10 літрах води.

Як оброблять помідори у серпні, щоб позбутись від фітофторозу
Як оброблять помідори у серпні, щоб позбутись від фітофторозу

Крім того, попереджають експерти, магазинні фунгіциди потрібно розводити згідно з інструкціями виробника. Зауважте, що “експерименти” можуть призвести до втрати врожаю. Вперше такими засобами помідори обробляють, коли у них утворюються зав’язі. Пізніше повторювати обприскування потрібно кожну декаду. Разом з тим, якщо спостерігаєте сильне ураження фітофторою, приберіть та спаліть все листя, на яких видніються ознаки хвороби. Плоди, і особливо плодоніжку, обробити одновідсотковим розчином хлористого кальцію.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини