Найважливіша підкормка для малини: вносимо до 15 вересня і отримуємо рекордний врожай в новому сезоніь

Багато хто з садівників після збору врожаю малини залишають кущі без уваги у сенсі її осіннього підживлення, вважаючи, що й без цього отримають у наступному році добрі ягоди. Але чи варто нехтувати такою нескладною процедурою?

Досвідчені господарі ніколи не стануть ігнорувати необхідність підживлення малинових кущів перед зимою. Для того, щоб у наступному сезоні ви втомилися збирати цю чудову ягоду, у середині вересня не полінуйтеся її підгодувати. Правда, тут потрібно зауважити, що ці строки не стосуються ремонтантної малини, тому що вона у цей період ще частково плодоносить. Такі сорти потрібно підживити у жовтні-листопаді.

Як правильно обрізати малину
Фермерка поділилася рецептом осіннього добрива для малини

Річ у тім, що протягом всього сезону в процесі росту та плодоношення кущі малини всмоктати з ґрунту дуже багато поживних речовин. Ось чому важливо саме восени, перед початком зимових випробувань, провести підгодівлю рослини.

Але дуже важливо перед тим як почати цю важливу процедуру, видалити всі бур’яни та перекопати ґрунт в рядах малини на глибину 8-10 см, а у міжряддях – на 15-20 см. Рекомендуємо також обрізати старе та посохле гілля і тільки після цього прийнятися до підживлення малини.

Чим же підгодувати чагарник?

Якщо ви прихильник натуральних органічних добрив, то вам потрібні гній, компост, зола, курячий послід, торф та сидерати. Перепрілий гній або компост вносять під перекопування по 4-5 кг на 1 кв.м. не частіше ніж 1 раз у 3-4 роки. Торфом мульчують землю під кущами шаром у 10-15 см.

Найкраща підкормка для малини
Фермерка поділилася рецептом осіннього добрива для малини

Курячий послід розчиняють у воді у пропорції 1:20 та поливають рівномірно ґрунт під кущами. Але якщо у минулому році ви вже вносили органіку, то у цьому вам краще віддати перевагу мінеральним добривам.

Придбайте калійні та фосфорні добрива та підгодуйте ними малину згідно з інструкцією до них. Надлишок азоту у зимовий період під час зими тільки зашкодить рослині. Тому азотні добрива краще не використовувати.

Для того, щоб у наступному сезоні зібрати багатий врожай з кущів, які ви саджаєте у восени, вам потрібно перед посадкою внести в ґрунт на 1 кв.м 10 кг перепрілого гною або компосту та розкидати по поверхні по 20 г кальцію та фосфору. Можете додати щось ще з вище описаної органіки.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини