Як тільки бачу махрові квіти на помідорах, видаляю одразу: бо виростають криві та сухі томати (ФОТО)

Ви, напевно, не раз бачили на своїх помідорових кущах незвичайні махрові квіти, які виглядають як більш насичені версії звичайних. Давайте розбіремося, чому це відбувається і що потрібно робити з такими квітами.

Махровість квітів у помідорів – це природне явище, спричинене мутацією генів. Вона призводить до того, що звичайні квіти з п’ятьма пелюстками перетворюються на квіти з великою кількістю пелюсток.

Махровість квітів - це складні біологічні процеси
махровість квітів – це складні біологічні процеси

На перший погляд, це може здатися кумедним і навіть красивим. Однак такі махрові квіти часто не приносять плодів або утворюють їх у дуже обмеженій кількості та поганої якості.

Мутації та махровість квітів – це складні біологічні процеси, і наукові дослідження в цій галузі все ще тривають.

Чому це відбувається?

Мутації генів можуть бути спричинені різними факторами, зокрема, стресом або генетичними особливостями самих рослин.

Своєю чергою, стрес у рослини можуть спричинити, наприклад, напад на неї шкідливих комах, а також вплив хвороб, несприятливих погодних умов або нестачі поживних речовин.

У відповідь на цей стрес рослина активує різні гени, зокрема й ті, які відповідають за структуру квітів.

Незважаючи на причину, махрові квіти зазвичай виявляються менш функціональними, ніж звичайні, та можуть ускладнити запилення, а значить й утворення плодів.

Мутації генів можуть виникнути як адаптивна відповідь на стрес, даючи змогу рослині успішніше справлятися з важкими умовами.

Обривати чи залишати?

Якщо ваша мета – отримати гарний урожай смачних плодів, рекомендується видалити махрові квіти. Це дасть змогу рослині зосередити свої ресурси на розвитку здорових плодів, а не на утворенні зайвих квітів.

 Краще видалити такі квіти, щоб забезпечити оптимальний розвиток плодів

Загальні рекомендації

При вирощуванні розсади помідорів важливо забезпечити оптимальні умови
При вирощуванні розсади важливо забезпечити оптимальні умови

При вирощуванні розсади помідорів важливо забезпечити оптимальні умови, щоб уникнути появи махрових квітів. Для успішного її розвитку рекомендується наступне:

Теплота і світло

Розсаду помідорів слід вирощувати за температури близько 21-24°C, що сприяє нормальному розвитку рослин. Забезпечте розсаді яскраве світло можливо, наприклад, використовуючи фітолампи, особливо якщо її вирощують у приміщенні з недостатнім освітленням.

Помірна вологість

Слідкуйте за рівнем вологості повітря. Висока вологість може спровокувати розвиток грибкових захворювань і посилити стрес рослин. Важливо забезпечувати хорошу циркуляцію повітря.

Здоровий ґрунт

Для посадки насіння використовуйте якісний ґрунт, багатий поживними речовинами. Регулярно підживлюйте розсаду добривами збалансованого складу.

Пересадка

Пересаджуйте розсаду у відкритий ґрунт, коли мине загроза заморозків, і температура ґрунту підніметься до прийнятного рівня.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини