Ось чому я ніколи не викидаю бадилля після сезону: рецепт турбодобрива на зиму, який омолодить город

Чи потрібно обов'язково викидати бадилля з городу? Дізнайтеся, скільки корисного ви можете втратити, позбувшись компонентів дуже корисного добрива.

Коли зібрали врожай і грядки звільнені, а від деяких рослин залишилося багато бадилля, то постає питання: “Що з ним робити? Спалювати, чи покласти у компост?”

Існує два варіанти утилізації бадилля: спалювання та компост

Фермер підказав рецепт добрива з бадилля

Більшість господарів спалюють бадилля, тому що, по-перше, від спалювання утворюється попіл, який є гарним добривом, а, по-друге, завжди є побоювання, що бадилля може бути зараженим фітофторозом і тоді, потрапивши у компост, воно заразить усе компостне добриво. Здавалося б, що перевага явно на боці спалювання. Але тут варто зауважити, що при спалюванні повністю вивітрюється азот.

Тому варто подумати над компостуванням, тому що якщо бадилля продезінфікувати, то така прикрість, як зараження, зведеться до мінімуму.

Найбільше залишається бадилля від картоплі, тому за 2 тижні до запланованого вами викопування картоплі скосіть картопляне бадилля.

Фермер підказав рецепт добрива з бадилля

Покладіть бадилля у компостну яму та присипте його землею шаром в 30 см товщиною, а потім залийте мідним купоросом, розчинивши у відрі води 2-3 столові ложки.  Можна також скористатися готовим покупним препаратом фітоспорином.

Накрийте компост чорною плівкою та зробіть у неї отвори. Навесні вам потрібно буде зняти плівку та знову полити або купоросом або фітоспорином, знову закрити плівкою та залишити до наступної весни. Як бачите, цей процес є довготривалим, тому варто зробити компост конвеєрним і кожного року робити такі закладання бадилля.

Так саме поступайте й з бадиллям помідорів, коли знімете повністю врожай, тому що вважається, що воно є найкращим добривом для росту томатів. Для нейтралізації грибків, якими може бути заражене бадилля, необхідно його пролити препаратами, що містять у собі мідь: купроксатом, бордоською рідиною, хлор окисом міді ну і, звісно, мідним купоросом.

Популярне

Подібні новини