Встигніть зробити це до кінця тижня: розмножуємо лілії у квітнику для пишних букетів і гарного саду

Якщо у вас на клумбах ростуть лілії, то знайте, що вересень – це місяць, у якому найкраще розмножувати їх. Як це зробити та який спосіб розмноження найкращий спробуємо розібратися.

Існує три способи розмноження лілій:

  • Повітряними бульбочками
  • Цибулинними лусками
  • Поділом гнізда цибулин
Садівник розповів, чому потрібно розмножувати лілії у вересні

Найчастіший спосіб, популярний серед квіткарів – це поділ цибулин. За 3-4 роки у лілій створюється гнізда з цибулин. Вони різні як за розміром й станом, так і за віком. Тому для розмноження саме 3-4 річні рослини обирають квіткарі. А ще важливо те, що на цибулини поганий вплив оказує зрізання квітів, тому що разом з квіткою, як правило, зрізують й листя, завдяки чому в них зав’язується насіння. Отже, з рослин, які планують розсаджувати після цвітіння потрібно зрізати тільки квітку.

Далі у квітки обрізають стебло, але залишають невеликий пеньок, а потім обережно викопують гніздо так, щоб не пошкодити коріння. Землю струшують та ретельно оглядають цибулини, викидаючи пошкоджені та підгнивши, а здорові відправляють на 20-30 хвилин у розчин марганцівки. Розчин готують у пропорції: на 10 л води додають 5 г марганцівки. Далі потрібно відокремити від гнізда цибулини з корінцями, які й висаджують.

Садівник розповів, чому потрібно розмножувати лілії у вересні

Перед посадкою оберіть захищене від вітру, але не глухе місце. Крім того, воно повинно бути добре освітленим. Земля для лілій повинна бути пухкою, тому що лілії хворіють та гинуть у ґрунті, де застоюється вода. Для того, щоб не спричинити зараження грибками, не вносять свіжий гній.

Цибулини крупних сортів лілій висаджують на відстані 20-25 см, а невисоких — на 10-15 см. Глибина посадки становить втричі більшу за їх висоту. Хоча є такі сорти, цибулини яких не заглиблюють. Це лілії групи кандидум.

Якщо ви плануєте висаджувати не свої, а придбані цибулини, а придбали їх не восени, то  варто покласти цибулини у поліетиленовий пакет з вентиляційними отворами разом з мохом або торфом. Зберігати цибулини у такому разі прийдеться у холодильнику при +2-5 градусах.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини