Навіщо і як сіяти петрушку під зиму: поради для першого врожаю, про який потурбуватися треба вже

Така холодостійка рослина як коренева петрушка може успішно перезимувати у землі і ранішньою весною у вас на столі вже буде своя зелень. Ось чому осінню варто поговорити про неї.

Коренева петрушка це дворічна рослина: у перший рік, як її посадять, вона дасть коренеплоди, а на другий – насіння. Ціниться коренева петрушка за те, що вживати у їжу можна як корені, так і листя.

Для висаджування кореневої петрушки обирають сонячну ділянку з пухким ґрунтом. Таку ділянку готують восени: перекопують її глибоко та вносять перегній. Насіння петрушки під зиму висаджують у жовтні-листопаді обов’язково сухим. На відміну від насіння, яке будете висаджувати навесні. Тоді насіння для більш швидкого отримання врожаю замочують на 2-3 доби.

Петрушка - одна з найкорисніших рослин
Петрушка – одна з найкорисніших рослин

Висаджують насіння на глибину 1-1,5 см. Між боронами залишати потрібно 15-20 см. Самі ж рослини після проростання проріджують двічі: спочатку після того, як з’являться сходи, між ними залишають 2-3 см, а для того, щоб коріння виросло великим, згодом залишають відстань між рослинами десь у 7-10 см.

Петрушку потрібно протягом сезону прополювати, підпушувати її ґрунт та підживлювати. Але, пам’ятайте, що коренева петрушка, на відміну від листкової, не любить гною. Тому підживлювати її потрібно на початку вегетаційного періоду комплексними добривами, а у серпні місяці підгодуйте її фосфорно-калійними добривами.

Як виростити петрушку без зайвих витрат
Як виростити петрушку восени

Восени петрушку викопують, очищують від ґрунту, відсікають листя, миють та обсушують. Далі відбраковують нестандартне, пошкоджене та хворе коріння, а здорове відправляють на зберігання на кшталт зберігання моркви у ящик з піском.

Кореневу петрушку можна також висушити у духовці. При цьому вона не втратить ні своєї користі, ні смакових властивостей.

Популярне

Подібні новини