Тепер підрізаю ожину восени тільки так — отримую чудові врожаї щороку: цей секрет мені розкрила сусідка

Запорука щедрого врожаю ожини – у правильному догляді за цією культурою. Розповідаємо, як потрібно підрізати кущ, щоб наступного року він порадував вас щедрим врожаєм

Обрізка садової ожини має свої тонкощі, оскільки цей кущ має дворічний цикл, крім ремонтантних сортів, і дає плоди не на всіх гілках. Крім того, ця рослина агресивна та швидко розростається. Досвідчені садівники розповіли, як потрібно підрізати культуру до зими.

Як правильно підрізати ожину восени

Обрізати ожину потрібно з кількох причин. Так, наприклад, кущ, що занадто сильно розростається, затіняє сам себе, і до середини просто не потрапляє світло. У результаті ягоди стають не такими солодкими, а сама рослина гірше зимує. Крім того, непотрібні пагони відтягують на себе поживні речовини, уповільнюючи розвиток тих, що ще плодоноситимуть. Важливою причиною, чому ожину варто підрізати, є і те, що рослину, що розрослася, важче вкрити на зиму.

Експерти розповіли, як правильно підрізати ожину на зиму, щоб вона краще росла
Експерти розповіли, як правильно підрізати ожину на зиму, щоб вона краще росла

Чіткої відповіді на питання про те, коли варто починати підрізати ожину, немає. Тут все залежить від того, яка стоїть погода і коли очікуються заморозки. У будь-якому випадку, обрізати рослину потрібно в проміжку між закінченням плодоношення та початком холодів. Крайній термін – за 3-4 тижні до заморозків, тобто працювати можна до кінця жовтня.

Обрізати треба пагони, які цього року вже дали врожай. Ожина має дворічний цикл плодоношення, і вдруге пагони ягід не дають. Відрізнити гілки, які потрібно підрізати, дуже просто: вони щільні, буро-коричневі і на них можна знайти сухі суцвіття або плодоніжки. А ось однорічні пагони зеленого або зеленувато-коричневого кольору та чисті. Обрізати непотрібні пагони варто над бруньками, не залишаючи пеньків.

Як правильно обрізати ожину восени для щедрого врожаю наступного сезону
Як правильно обрізати ожину восени для щедрого врожаю наступного сезону

Що стосується молодих пагонів, то їх варто прорідити. Потрібно прибрати занадто короткі та тонкі, адже вони все одно не перезимують. Навіть якщо дозрілих за літо гілок багато, частину теж потрібно прибрати, залишивши не більше 8-10 найміцніших і найтовстіших. Якщо після зимівлі всі вони цілі, 1-2 гілочки потрібно обрізати вже навесні – більш як 8 пагонів на кущі добре плодоносити не будуть. Крім того, обов’язково потрібно видалити пагони, які були уражені комахами.

Популярне

Подібні новини