Більше хімію не використовую на городі: екологічні народні засоби для підтримки здоров’я рослин круглий рік

Рослини хворіють так саме, як і люди, а значить їх також потрібно лікувати. Зазвичай у боротьбі використовують хімічні препарати, які діють негативно не тільки на хвороби, а й на саму рослину.

Чим же можна замінити хімію, щоб не заподіяти шкоду?

На допомогу у розв’язанні цього питання продукти рослинного походження. Ось лише деякі рецепти ліків з них.

Шкірки цитрусових

Здавна відомо, що сушені шкірки будь-яких цитрусових відлякують міль та мошок, які заводяться у квіткових горщиках. Для цього кірки розкладають у шафах та на поверхні землі. А от при появі попелиць, щитівок та борошнистого червця рослину обприскують настоєм цитрусових, який готують так: 1 літром теплої води заливають 100 г сушених або свіжих шкірок. Потім настоюють їх у темному місці протягом 4 діб.

Цибуля та часник

Як зробити добриво з лушпиння цибулі
Експерти назвали екологічні засоби для здоров’я рослин

У боротьбі з білокрилою, щитівкою кліщем використовують настоянку часнику, 50 мл якої розводять для обприскування в 10 л води. Сама ж настоянка готується 7 діб : 1 головку часнику заливають 1 літром окропу. Можна також залити  на 1 добу 100 г часникового лушпиння 1 відром води.

Так само діє й цибуля. Її аромат відлякує трипс, тлю. Цибуля лікує грибкові хвороби рослин та знищує всілякі бактерії. Для лікування цибулю натирають на терці та заливають водою 1:1. Після 8 діб настоювання можна почати лікування: 20 мл настою розчиняють у 10 л води, а потім обприскують хворі рослини.

Господарське мило

Багатьом відомі лікарські властивості у боротьбі з грибками та шкідниками така субстанція як мильний розчин: 200 г господарського мила заливають 10 л гарячої води. Цим розчином або обприскують  рослину, або протирають ним листи та стебла.

Тютюн, махорка й зола

Експерти назвали екологічні засоби для здоров’я рослин

Для знищення попелиць, жуків, гусениць й тому подібних шкідників допомагають настої тютюну або махорки. Щоб приготувати їх потрібно залити цю сировину гарячою водою 1:10 та витримати 1 добу.

Свіжою золою присипають ґрунт навколо рослин.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини