Як вкрити виноград на зиму: найкращий спосіб вберегти лозу від морозів та що треба зробити перед цим

Для того, аби рослина спокійно перенесла зимовий період, важливо вчасно та правильно укрити її на холодний сезон. Розповідаємо про всі секрети, як це робити

Від того, як пройде зимівля винограду, залежить не лише врожайність, а й життя виноградної лози. Садівники, які займаються розведенням культури не одне десятиріччя, виділяють чимало помилок, які не варто повторювати під час підготовки чагарнику до зими. У новій статті читайте про поради власників своїх виноградних плантацій, як правильно готувати виноград до зими.

Як правильно вкривати виноград на зиму

У регіонах, де зима тепла і не має значних перепадів температур, кущі не вкривають. Але при розведенні винограду в прохолодніших областях з різким кліматом надійне утеплення лози та кореневища необхідне. Терміни укриття рослини залежать не тільки від клімату, а й від погоди у вашій місцевості. Коріння винограду треба утеплювати з приходом морозних ночей. А це може статися й у вересні, й у листопаді.

Як правильно вкривати виноград на зиму, щоб рослина пережила зиму
Як правильно вкривати виноград на зиму, щоб рослина пережила зиму

Виноградарі рекомендують для гартування виноградної лози почекати, поки вона переживе перші морози. Коли перестають йти осінні дощі, і добова температура тримається 3-5 днів у межах -7…-5 ºC, беруться до утеплення. Колір лози, яка вважається загартованою, має бути світло-коричневого забарвлення. Пагони, які не визріли та не здерев’яніли, мають зелений або зеленувато-бурий колір.

Перед самим укриттям знадобиться обрізати кущ до пагона, що визрів. Після обрізки проводиться профілактичне обприскування рослин від хвороб. Садівники використовують для обробки сульфат заліза або мідний купорос. У прикореневому колі та між рядами прибирають опале листя, а пізніше підготовлений до зимівлі виноград підгодовують.

Як правильно вкрити виноград, щоб він пережив холодну пору
Як правильно вкрити виноград, щоб він пережив холодну пору

Найнадійніше рішення – це вкрити виноград повністю повітряно-сухим способом. Пагони, що підготовлені до зими, знімаються з опор та укладаються на землю. Заздалегідь все засипають мульчею. Можна укласти на ґрунт дошки або фанеру, а зверху засипати матеріалом, що мульчує, щоб лоза не торкалась ні ґрунту, ні дощок.

Рослини закріплюються в положенні лежачи. Їх присипають соломою, хвойними гілочками або дрібним хмизом, а зверху утеплюють нетканим полотном. Далі краї тканини придавлюються до ґрунту камінням або дошками, щоб полотно не забрало вітром. Зверху каміння присипають ґрунтом для надійності. Коли взимку випаде сніг, він стане додатковим утеплювачем для винограду.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини