Підслухала на базарі і тепер роблю так завжди: правила чергування городини без виснаження чорнозему

Досвідчені аграрії знають, що на грядках не можна висаджувати з року в рік  одну й ту саму або родинну культуру, тому що в землі накопичуються шкідники, притаманні цій рослині.

Сьогодні поговоримо про те, що можна посадити у наступному сезоні на ділянці, де цього літа зростали огірки.

Огірки виділяють корінням та наземною частиною шкідливі продукти життєдіяльності, які накопичуючись у землі, завдають їй шкоди. Аграрії стверджують, що після огірків ґрунт буде відновлюватися від 3 до 4 років.

Городник розповів, як з сіна та бур'янів зробити мульчу
Експерти розкрили правила чергування городини без виснаження чорнозему

Але цю проблему можна вирішити, якщо правильно чергувати рослини, тому що одні культури можуть добре відновити властивості ґрунту після своїх попередників.

По-перше, не треба саджати самі огірки на одній й тій самій ділянці 2 роки підряд, а от картоплю, томати, буряк, цибулю та часник, а також ріпу ви можете сміливо висаджувати там.

Як правильно вирощувати огірки у відкритому ґрунті, щоб вони не були гіркими
Експерти розкрили правила чергування городини без виснаження чорнозему

Дуже добре для відновлення ґрунту після огірків посадити бобові. Горох. Боби та квасоля відновлять родючість землі, поповнивши її корисними мікроелементами.

А от капусту або інші хрестоцвіті рослини на огіркові грядки ніколи не саджайте, тому що вони ще більше виснажують ґрунт. А через те, що в огірків однакові хвороби з гарбузовими, вони також не підходять для посадки як наступники.

Дуже добре відновлять ґрунт сидерати, які не тільки додадуть необхідні мікроелементи, що були втрачені, вони нейтралізують шкідливі бактерії. Злаки або масляна редька справляться з такою задачею. В кінці літа, після того, як вже зберете огіркове бадилля потрібно посадити сидерати. За 2 місяці вони відродять та відчистять ґрунт, а на початку жовтня їх вже треба скосити та закопати на 5-10 см в глибину. Таку операцію ви можете зробити як на відкритому ґрунті, так і в теплиці.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини