Ці багаторічні овочі можна залишати на грядках навіть на зиму: легко переносять люті морози

Хоча багато городників звикли прибирати з грядки всі овочі на зиму, насправді деякі культури ви легко можете залишати на городі. Розповідаємо про такі рослини

Зібраний вчасно врожай навіть при правильному зберіганні в льоху часто загниває і стає непридатним для харчування. Перепади температури, пліснява та грибок нещадно знищують те, що ми вирощували, докладаючи так багато сил. Певною мірою з цієї неприємної ситуації є вихід. Деякі овочеві та пряні культури можуть зимувати прямо на грядках.

ТОП овочів, які можна не прибирати

Серед однорічних коренеплодів у ґрунті можна залишати моркву. Проте залишати її можна лише до кінця листопада. Якщо заморозки “стукнули” у першій декаді листопада, то прибирайте плоди тоді. А ось залишати моркву на грядці на зиму експерти не радять.

Які рослини можна залишати на грядці протягом зими, а які варто одразу прибрати, щоб зберегти
Які рослини можна залишати на грядці протягом зими, а які варто одразу прибрати, щоб зберегти

Досвідчені агрономи відзначили, що існує низка рослин, які можуть спокійно перезимувати на грядці й від цього їм стане навіть краще. Так, наприклад, до таких культур можна віднести різну зелень, деякі овочеві багаторічники і вже потім – зимостійкі коренеплоди.

Як правило, непогано переносять зимові холоди петрушка, селера, мангольд. Як належне сприймають зимівлю батун, цибуля поникла, цибуля-трибулька, хрін, ревінь, щавель, як і м’ята, меліса, материнка, котяча м’ята, естрагон. Гідно чекають у ґрунті весну дайкон і пастернак. Не морочитися можуть і шанувальники топінамбуру – він чудово переносить зиму, зберігаючи свої смакові властивості.

Експерти розповіли, які рослини необов'язково прибирати з грядки на зиму і як їх доглядати
Експерти розповіли, які рослини необов’язково прибирати з грядки на зиму і як їх доглядати

Єдине маленьке зауваження. Залишати на грядках на зиму овочі зовсім не означає, що всі перелічені рослини не потребують укриття. Без нього їм ніяк не обійтися. Тому подбайте про це. Підходять всі традиційні види укриттів для овочів – від нетканих покривних матеріалів та полімерних плівок до хвойного опаду та мульчі.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини