Готуємо полуницю до нового врожаю: що треба зробити з ягодою на другий рік її життя для збільшення родючості

Багато хто після закінчення сезону побачив, що врожай полуниці міг би бути й більшим, якби господар потурбувався вчасно пересадити рослину. Спробуємо зробити роботу над помилками.

Існує чимало сортів та гібридів, які дають гарні врожаї навіть коли кущам вже 3 роки, але більшість полуниці потребує пересаджування в певні строки. Так вважається обов’язковим розмножувати  полуницю діленням куща на другий рік його життя. На третій рік від перерослих кущів потрібно грядки звільнити зовсім, або поділити кущ та розсадити.

Коли ж краще пересаджувати полуницю, у яку пору року?

Полуниця просто обожнює цей сидерат
Городник розповів, як підготувати полуницю до сезону врожаю

Пересадка полуниці навесні має перевагу у тому, що земля у цей період утримує багато вологи, а температура повітря дозволяє суниці встигнути прижитися. Втім слід знати, що пересадку полуниці навесні можна починати тільки тоді, коли ґрунт повністю відтане, а температура повітря стане стабільно підвищуватися від 0 до +10°. Можна пересадити полуницю й влітку, але ні в якому разі у спеку.

Найкращим місяцями для цього вважаються серпень-вересень. Втім пам’ятайте, що тоді рослини потребують поливу кожного дня.  Дощовий метод поливу стане найбільш бажаним для полуниці.

Досвідчені городники розповіли, як не можна саджати полуницю та яких помилок уникати
Городник розповів, як підготувати полуницю до сезону врожаю

Частіше за все господарі обирають осінню пересадку полуниці. Точніше кажучи, це період, починаючи з кінця літа. Пересадку потрібно зробити до настання морозів таким чином, щоб рослина вкоренилась і дала молоді листочки. Перевагою осінньої пересадки можна вважати часті дощі у цю пору року, тому що не потрібно буде витрачати час та сили на додатковий полив.

Крім того, у цю пору паралельно з пересадкою кущів можна робити розмножування висадкою розсади та за допомогою вусів. Мінусом пересадки полуниці восени можна вважати те, що не завжди можна правильно визначитися з настанням морозів, а значить є ризик  розсадити кущі невчасно.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини