Закопайте і забудьте: чи можна і як посадити помідори під зиму? Унікальний спосіб вирощування без розсади

Майже на кожній ділянці можна знайти помідори. Розповідаємо, чи можна посадити томати під зиму, аби наступного року отримати ранній врожай цієї культури

Усі бувалі власники ділянок і городники-початківці знають, що розсаду помідорів вирощують весною. Спочатку томати сіють, наступним кроком їх потрібно пікірувати, а далі – загартувати та вчасно пересадити у відкритий ґрунт, поки розсада не переросла ідеальний момент. Якщо описувати процедуру одним словом, то з розсадою городникам потрібно “погратись”. Втім, існує посадка томатів під зиму.

Посів томатів під зиму

Почати варто з того, що озимий посів томатів – набагато простіший спосіб їх вирощування. Для цього вам не потрібно довго та нудно рахувати правильні терміни посіву, створювати для розсади особливі умови або стежити за тим, щоб рослина не переросла. Для вирощування помідорів за “озимою” схемою потрібно просто закопати насіння або плоди у ґрунт.

Експерти розповіли про посадку помідорів під зиму
Експерти розповіли про посадку помідорів під зиму

Висаджувати помідори під зиму можна одразу декількома способами – у вигляді насіння або прямо цілими плодами. Ви можете використовувати цей метод і у відкритому ґрунті, й у теплиці. Якщо попереду тепла зима, то сміливо сійте томати прямо на грядці. Процес посіву потребує попереднього приготування. Для початку знайдіть добре освітлене місце, де навесні не збиратиметься багато вологи.

Сіяти томати потрібно у тому місці, де раніше росли гарбузові або бобові культури, капуста, цибуля або ж часник. Перш ніж почати процес посадки помідорів, бажано внести у ґрунт відро перегною на квадратний метр, а також склянку золи на ту саму площу. Не забудьте і про те, що температура землі має складати не більш як 5 градусів вище нуля. Інакше насіння проросте занадто рано та загине.

Для посіву томатів під зиму зробіть лунку глибиною 2-3 см і посійте насіння часто, адже зійде не кожна насінина. Засипте все шаром землі близько 2 см, не поливайте після.

Експерти розповіли, як правильно садити томати під зиму
Експерти розповіли, як правильно садити томати під зиму

Бувалі городники жартома говорять, що посадка помідорів цілими плодами – спосіб для лінивих. Річ у тім, що у такому разі томати потрібно просто закопати у землю та забути про них до весни. Висаджувати помідори потрібно у лунку на глибину не більш як 10 сантиметрів. Відстань між лунками повинна складати від 15 до 20 сантиметрів. Зверху томати потрібно присипати землею – шар у 2-3 сантиметри.

Популярне

Подібні новини