Більше ніколи не кладу моркву до холодильника: маю завжди врожай під рукою завдяки цьому способу зберігання

Дуже часто при зберіганні моркви господар стикається з тим, що ці коренеплоди починають страждати на гниль. Чому так відбувається та що потрібно робити, розглянемо у цьому матеріалі.

Якщо ви зберігаєте моркву у льосі, то для запобігання створенню та поширенню гнилі городники починають піклуватися ще на стадії придбання насіння для посіву. Далекоглядний та досвідчений господар завжди віддасть перевагу сортам, стійким до різних форм гнилі. Він також подбає про те, щоб у льосі або іншому приміщенні, в якому буде зберігатися врожай, температура завжди була від 1 до 3°.

Правила посадки озимої моркви
Городник розповів, як зберігати моркву без холодильника

Різке коливання та зміна температури там не припустима, а от циркуляція повітря повинна бути забезпечена. Не дивлячись на те, що гниль полюбляє сирість, для зберігання плодів соковитими, потрібно підтримувати вологість повітря на рівні 80-90%. І ще одне загальне правило: при виявленні на деяких коренеплодах збудників гнилі, важливо перебрати весь запас та відділити здорові від хворих. Заражені плоди терміново та безжально треба знищити.

Чим же ж може бути уражена морква при неправильному зберіганні?

Біла та сіра гниль

Рідкі плямки білої гнилі швидко перетворюються на “вату”, яка через час стає на кшталт чорних горбиків. Для сірої гнилі характерні бурі мокнучі плями. Заражені ними продукти категорично не можна вживати, навіть, якщо уражені ділянки вирізати. Щобільше, потрібно негайно обробити стінки приміщення та тару хлорним вапном.

Городник розповів, як зберігати моркву без холодильника

Чорна та бура суха гнилизна

Ознаками цих захворювань є суха чорна м’якість плода та сіро-коричневі трухляві плями. Для боротьби з грибком радять знизити температуру у сховищі до мінусової, поставити там відро з негашеним вапном, а незаражені овочі покласти у поліетиленові товсті пакети з отворами.

Повстяна гниль

Якщо морква покрита сіро-свинцевими плямами та пурпурним нальотом, то після видалення хворих плодів, тару обробляють марганцівкою, а запаси пересипають прожареним піском.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини