Як правильно варити пшоно: скільки каші потрібно часу та на чому готувати – молоко або проста вода? Поради

Здавалося б, що потрібно знати для приготування смачної пшоняної каші? Насправді ж головний секрет полягає у суворому дотриманні правил і порад досвідчених кулінарів.

Процес приготування пшона на плиті, в мультиварці, мікрохвильовій печі і духовці трохи відрізняється, тому варто розібратися в нюансах, щоб не зіпсувати страву. Для початку потрібно приготувати пшоно до варіння, тільки потім ви можете братись безпосередньо до процесу. Розповідаємо про всі нюанси.

Як готувати пшоно

Так, перший крок – підготовка пшона до приготування. Для цього потрібно переконатися, що каша повністю чиста. Іноді можна побачити маленькі чорні цяточки, схожі на камінчики – це неочищене зерно. Виберіть їх, щоб не зіпсувати смак готової страви. Перш ніж варити пшоно, потрібно обов’язково промити крупинки, адже вони виділяють олію, через яку каша склеюється в одну грудку. Якщо хочете розсипчасту пшоняну кашу, потрібно витратити час на ретельне промивання крупинок.

Як правильно варити пшоно на вогні і що для цього потрібно
Як правильно варити пшоно на вогні і що для цього потрібно

До слова, якщо пшоно старе, крупа може гірчити. Щоб уникнути цього неприємного присмаку, замочіть промите пшоно в гарячій воді на 5-10 хвилин, щоб усунути гіркий присмак. Наступний крок – вибір потрібної кількості рідини для варіння каші. Залежно від бажаної консистенції пшоняної каші потрібно брати різну кількість води на 1 склянку пшона.

Для класичного варіанта вистачить трьох склянок води на склянку крупи. Для сухої та розсипчастої потрібно 2 склянки води, а ось в’язка та кремова каша вийде, якщо додати 4 склянки води. Зверніть увагу, що під час варіння пшоно збільшується у розмірах у кілька разів. Кашу з пшона можна варити в каструлі як на молоці, так і на воді, адже все залежить від ваших уподобань. За замовчуванням розглядають варіант на воді, адже він дієтичніший і підходить для всіх, але за бажання завжди можна додати в кашу і молоко.

Як правильно варити пшоно на вогні і що для цього потрібно
Як правильно варити пшоно на вогні і що для цього потрібно

Загальний час приготування – 25-30 хвилин з моменту закипання води, але якщо хочете отримати ніжнішу та розсипчасту кашу, можна останні десять хвилин не варити, а томити страву.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини