Як захистити кришки для консервації, щоб не поіржавіли у підвалі: ефективні способи з бабусиного зошита

Якщо у вас є погріб з консервацією, і ви помітили таку неприємність, як іржа на кришках - діяти потрібно негайно. Сьогодні ми розповімо секрети, які вбережуть ваші закрутки.

Спочатку ми розберемося, чому кришки на банках в погребі починають іржавіти. Відповідь доволі проста: всьому виною волога та кисень. Якщо в льоху постійно висока вологість, то на спочатку на кришках утвориться конденсат, а потім почнеться процес окислення.

Що ж робити, щоб кришки не іржавіли?

Якщо вирішити проблемі з вологістю не вдається – змастіть кришки банок силіконовою змазкою, використовуючи пензлик чи серветку. Вона не має різкого запаху та безпечна для людини.

Замість силіконової змазки також можна використовувати звичайну соняшникову олію або інший жир. Можливо, цей варіант не дуже естетичний, проте він працює на всі 100%. Час від часу змащуйте кришки і вони не будуть іржавіти.

Також можна скористатись іншим способом, а саме обгорнути горловину банки плівкою чи поліетиленовим пакетом, а потім зафіксувати резинкою чи мотузкою. Це не дасть доступу вологи до банок, і таким чином вбереже від появи іржі.

Як захистити кришки консервації від іржі
Як захистити кришки консервації від іржі

Що робити, якщо кришка вже заіржавіла?

Якщо на банці кришка вже почала іржавіти, то очистити її допоможе звичайна харчова сода. Для цього потрібно розвести соду водою до стану каші, і цю суміш нанести на кришку. Витримайте 30 хвилин, після чого потріть жорсткою щіткою або кулькою з фольги.

Майте на увазі, що вживати в їжу консервацію, на внутрішній стороні банки якої з’явилася іржа може бути небезпечно для здоров’я. Також при контакті з іржею – псується смак продукту.

А якщо ви помітили, що банка здулася, то викидайте її не шкодуючи, особливо якщо мова йде про рибну чи м’ясну консерву. Адже неправильна технологія приготування або інші причини, що викликали здуття банки, можуть обернутися не тільки отруєнням, а й такою страшною хворобою, як ботулізм.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини