Старого Нового року більше не буде: чому не варто святкувати пострадянське свято в 2024 році

Святкування Старого Нового року – це остаточне прощання з минулим життям і перехід до чогось нового, але в 2024 році українці не планують відзначати цей день.

“Старий Новий Рік” або “Маленьке Різдво” – це свято, яке відзначається за старим (юліанським) календарем. Воно відзначається в ніч з 13 на 14 січня. У звʼязку з переходом на новий календар вже дуже давно Новий рік святкується з 31 грудня на 1 січня, але решту свят в пострадянських країнах продовжували святкувати за старим календарем. Це свято має велике значення в народних традиціях і пов’язане з різноманітними обрядами та обрядовістями. Сім’ї збираються на вечірку із святковим столом, де подаються традиційні страви, такі як кутя, борщ, ковбаса та смажена риба.

Освячення їжі в храмі є важливою частиною святкування. Віряни приносять з собою свої страви, які потім священик освячує. Увечері сім’ї зазвичай влаштовують спільне піснеспівання колядок та щедрівок, а також займаються різними розвагами. Зазвичай люди вітають один одного зі святом, обмінюються обіймами та дарунками, виражаючи побажання щастя, здоров’я та достатку.

Старий Новий рік 2024 – за чи проти
Старий Новий рік 2024 – за чи проти

Деякі регіони можуть влаштовувати вогні в ніч на Старий Новий Рік, символізуючи очищення і відганяючи злих духів. Це свято є своєрідним періодом завершення різдвяних свят в українській традиції та перехід до повсякденного життя після святкового періоду, але в 2024 році все кардинально змінилося.

У звʼязку з переходом на новий календар в Україні більше не планують святкувати Старий Новий рік. Цей день не є релігійним святом, ні державним. З кожним роком стає дедалі менше людей, які проводжають старий рік, зустрічаючи новий. Останнім зимовим святом є Водохреще, яке святкують 6 січня.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини