Швидко дають врожай, ніколи не гірчать, а сусіди аж обзаздрилися: цей сорт кабачків садила і буду садити

Улюблений багатьма кабачок – родич гарбуза, має у складі багато корисних вітамінів, має гарний смак та широко використовується в кулінарії. Які сорти варто висадити для отримання багатого врожаю?

Кабачок – це рослина, що плететься та складно вирощується на маленьких ділянках, але селекціонери вивели кущові сорти кабачків. Розглянемо у нашому огляді, чим звичайні кабачки відрізняються від кущових, та які сорти варто висадити для отримання багатого врожаю овочів у 2024 році.

У чому особливості кущових різновидів?

Кабачки зазвичай вирощують у відкритих грядках, оскільки з одного насіння виходить потужний кущ з великим листям і довгими батогами, на яких багато плодів, що дозрівають. Це перевага для власників великого городу. А якщо на 5 сотках треба розмістити і дерева, і кущі, і овочі, то зазвичай висаджуються кущові сорти. Такі рослини виростають кущиками, а не плетуться. Тож на 1 кв. м можна посадити 2 рослини, які в період вегетації не затулятимуть один одного листям і перекриватимуть доступ сонця. Серед кущових кабачків багато гібридів та сортів зарубіжної та вітчизняної селекції.

Кабачки без гіркоти: хіт цього сорту вразив огородників
Кабачки без гіркоти: хіт цього сорту вразив огородників

При виборі відповідного варіанта слід врахувати такі параметри:

  • відповідність сорту чи гібриду кліматичній зоні. Не всі сорти можна виростити в прохолодних регіонах, оскільки кабачки теплолюбна культура;
  • галузь застосування. Зазвичай використання – універсальне, але є екземпляри лише для вживання у свіжому вигляді або на корм тваринам;
  • врожайність. Показник продуктивності залежить від призначення сорту. Наприклад, при згодовуванні овочів тваринам смак не такий важливий (тут важлива кількість), як для приготування страв або для заготівлі.

Зазвичай городники на грядці вирощують 2-3 сорти кабачків, регулюючи таким чином час дозрівання та отримуючи овочі з різним смаком та забарвленням.

Ранні кущові гібриди та сорти:

Урожай з ранніх рослин одержують від проростання насіння через 37-45 днів. Ранні різновиди підійдуть для північних регіонів, де короткий літній сезон. У південних районах ранні сорти часто висаджують після зрізання ранніх зелених культур.

Сорт “Ролик”

Серед найраніших кущових різновидів – дозрівання від сходів до перших плодів за 28-34 дні. Рослини не тільки ранньостиглі, а й чудово переносять холоди.

Характеристики “Ролика”:

Плоди білого кольору, поверхня гладка, шкірка тонка. Маса овочів може досягати 1-1.5 кг, довжина – 12-15 см. Зелена м’якоть відрізняється соковитістю, ніжною сумішшю. Використовують у свіжих салатах та вегетаріанських супах, для приготування ікри, зимової консервації та засолювання. “Ролик” невибагливий до складу ґрунту, може витримувати нерегулярні поливи, стійкий до поганої погоди. Кущова рослина відноситься до самозапильних. Результативність із 1 м2 8-9 кг. При транспортуванні тривалий час зберігаються смакові якості. Гарного врожаю!

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини