Ці томати просто не вміють жовтіти і витягуватись: що потрібно зробити відразу після появи сходів помідорів

Такі томати просто не вміють витягуватись і жовтіти: 3 нестандартні методи відразу після сходів. Щоб стебла були "товстими" і не були фіолетовими. Корисні поради!

Справа №1. Утеплення для ґрунту

Чому розсада мерзне, коли у кімнаті тепло. Одна із причин – це холодний ґрунт. У холодному ґрунті томат недоотримує харчування – і то жовтіє, то фіолетові стебла демонструє. Нехай не в перші дні – але надалі. До речі, фіолетові стебла – це не просто ознака того, що холодно томату. Це нестача фосфору. Вже при температурі +14…+16°С томат знижує споживання фосфору. І це позначиться не лише на формуванні кореневої системи. Фосфор – це енергія зростання, це синтез АТФ, незамінного для побудови всіх тканин. Але якщо причина в низькій температурі, томат швидконе не прийме зелене забарвлення, якщо брак фосфору тривалий – це позначиться на врожайності. Підвіконня варто утеплити пінопластом, поверх – спеціальним матеріалом, що утеплює, з “дзеркальним” сріблястим покриттям. Варіантів багато – включаючи спеціальні килимки для розсади з підігрівом.

Порада експертів: важливі кроки після появи перших сходів томатів
Порада експертів: важливі кроки після появи перших сходів томатів

Справа №2. Приготування “правильної” води

Воду краще кип’ятити чи заморожувати. І підкисляти. Томатам потрібна вода з pH близько 6 і вище 6.5. При високому pH томат, любитель слабокислого ґрунту та води, недоотримує елементи живлення. З’являється вершинна гниль плодів: ознака того, що не тільки зараз не вистачає кальцію – а й не вистачало на початку зростання, ймовірно. Що робити? Кип’ятити воду та зливати осад: це частково позбавляє солей жорсткості. Або проморожувати – і теж зливати сольовий осад. Використовувати препарат для підкислення – Фітокислинка. Підкислення янтарною кислотою – нераціонально та неефективно: для помітної зміни кислотності її потрібно занадто багато. І навряд чи це корисно рослинам – і не ясно, як це діє на ґрунт. Тому простіше кип’ятити воду. Або використовувати талу – у приватному будинку, наприклад, це просто.

Порада експертів: важливі кроки після появи перших сходів томатів
Порада експертів: важливі кроки після появи перших сходів томатів

Справа №3. “Холодний період”

Після появи близько 70% петельок, ми знімаємо плівку з ящиків, склянок. Раніше знімати не рекомендується: це погіршить умови для розсади, що залишилася. А далі  потрібно знизити температуру повітря. І дати по можливості цілодобове підсвічування. Звичайно, в умовах міської квартири не найпростіше завдання. Час холодного періоду має тривати 3-4 дні. Але це може бути і 1-2 дні, а для успішного витягнення сходів – і 4-5 днів. Знижують температуру в середньому на 5 градусів порівняно з оптимальною. Так, якщо було 25°С – знижують до +18…+20°С, але не нижче +16°С.

Популярне

Подібні новини